EN facebook

Legyen az Ön intézménye is a Közösségi Múzeum elismerés díjazottjai között!

FELHÍVÁS

A múzeumok közösségi alapú működésének elismerésére 2024-ben is meghirdeti a Közösségi Múzeum címhez kapcsolódó felhívását a SZNM Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). Nézze meg, hogy közösségi múzeumban dolgozik-e? Tudja meg, milyen szinten társadalmiasított az Ön intézménye? Töltse ki a Közösségi Múzeum 2024 önértékelési tesztet.

 

A múzeumok a „köz” szolgálatában álló intézmények, és közösségek is mindig léteztek a múzeumok körül. Kapcsolatuk erősítésére korábban is születtek már nemzetközi múzeumi szervezetek részéről ajánlások, azonban a 2022-ben a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által elfogadott új múzeumdefiníció elvárásként fogalmazta meg a múzeumok közösségi alapú működését. A definíció szerint a múzeum „etikusan, szakszerűen és a közösségek részvételével működik és kommunikál…”

 

Az ICOM múzeumdefiníciójában megfogalmazott elváráson túl az elmúlt évek válságai (világjárvány, energiaválság) arra világítottak rá, hogy a közösségi alapú működés megtérülő befektetésként is felfogható.   Azok a múzeumok, amelyek  aktív helyi társadalmi szereplőként a közösségek bevonásával működtek, a válság közepette is számíthattak közösségeikre, és sokkal hamarabb tudtak kilábalni  nehéz helyzetükből.

 

Az a múzeum, amelyik nyit a közösségek felé, az otthon és a munkahely után a „harmadik hely” lehet. Ezáltal erősödik a társadalmi hasznossága és beágyazottsága, kiépül és megszilárdul az együttműködése a településén működő társintézményekkel, civil és egyházi közösségekkel, vállalkozásokkal, másrészt több hatás, ember, közösség, program tud kapcsolatba kerülni a múzeummal.

 

 

A magyar múzeumok közösségi alapú működésének elismerésére a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) 2019-ben kezdeményezte a „Közösségi Múzeum” cím bevezetését. A megtisztelő elismerést eddig 39 hazai muzeális intézmény vehette át. Az intézmények listája itt érhető el.

 

A Közösségi Múzeum címre működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények jelentkezhetnek. A közösségi alapú működés során a múzeum tevékenységének tervezésében, a működésének megvalósításában és értékelésében a település, a helyi közösség lakosai, civil szervezetei tevékenyen részt vesznek, és a közösségi részvételen alapuló működés megjelenik az intézmény belső működését meghatározó dokumentumokban is.

 

A pályázás megkönnyítése érdekében 2024. április 4-én 10 órától a MOKK tájékoztatót szervez online formában. A kb. másfél órás konzultáción a téma szakértői nyújtanak betekintést a pályázás folyamatába, és praktikus információkat adnak át.

 

A tájékoztatón való részvétel igényét kérjük 2024. április 3. 12:00 óráig jelezni a kozossegimuzeum@skanzen.hu email címen.

 

Nevezési határidő: 2024. május 8.

 

 

További információ

digitalizáció, felhívás, képzés, muzeológia, múzeumandragógia, műhely
2024-03-28 14:00
MUZANDRAxEPALE 2023, múzeumandragógia, műhely, téma
2023-12-24 07:00