EN facebook

Kutatók Éjszakája és MŐF a Mezőgazdasági Múzeumban: őszi programok és kiállítások a Vajdahunyadvárban

PROGRAMAJÁNLÓ

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum ebben az évben is csatlakozott a Kutatók Éjszakája programsorozathoz. Szeptember 30-án, pénteken előadásokat hallhatnak a XIX. század második felében robbanásszerű fejlődést mutató hazai malomipar történetéről, és a kevéssé ismert Kubányi Lajos, müncheni végzettségű festőművész életútjáról, a nagyváradi kávéházak mezőgazdaságban betöltött szerepéről a békebeli időkben, valamint a két világháború közötti tejpropagandáról.

 

 

Előkerül egy 1920-ból származó cselédkönyv, és bepillantást nyújtunk a gépészmérnök Sass Gábor irathagyatékába és tankönyvírói munkásságába is.

 

A program a múzeum honlapján elérhető

 

 

Mihály nap a Vajdahunyadvárban

Október 1.

 

Október első hétvégéjén új hagyományt teremtünk: a Mihály Napot ünnepeljük, mely a gazdálkodás és állattartás szempontjából kiemelt ünnep volt. Hangszer- és néptáncbemutatókkal, Kunkovács László a pásztorok életéről készült egyedülálló fotóival és a múzeumban őrzött tárgyakkal elevenítjük fel a pásztorok világát. Vendégeink lesznek azok, akik ezt a világot a legjobban ismerik és élik: a Hortobágy Örökös Pásztorai, a Naprózsa tánccsoport, a Hangra fel zenekar. Zenés produkciók, mesék és kézművesfoglalkozások színesítik a napot. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság világörökségi és természetvédelmi játékokat hoz el a múzeumba. Élő bemutatón hasonlíthatjuk össze két pásztorkutya fajtánkat a pulit és a pumit. Programunkra a családokat, a felnőtteket, a hagyományok iránt érdeklődőket is szeretettel várjuk.

 

Részletes program

 

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Október 3. – november 13.

 

A programsorozat megmutatja, hogy a Magyar Mezőgazdasági Múzeum milyen sokféle szerepet vállalhat a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában.

 

Időutazó tárgyak című foglalkozásunkon érdekes összefüggéseket fedezünk fel a múlt és a jelen használati tárgyai között. Kapcsolatot keresünk a múzeumban őrzött tárgy és annak ma használt példányai között. Alpár Ignác építészeti örökségének nyomába eredünk, hódolunk a pipázás tekintélyt parancsoló, nyugodt kedvtelésének. Hazai körülmények között vadon termő, illetve termeszthető festőnövények használatába nyújtunk betekintést, megismerjük a nemezeléshez elengedhetetlen gyapjú és gyapjúfonal előállítását és festését. Hany Istók történetén keresztül bepillantunk a folyószabályozások és a mocsárlecsapolások előtti gazdag vízi világba.

 

Mindezeket interaktív családi programok és múzeumpedagógiai foglalkozások keretében, kézműves foglalkozásokkal kiegészítve tesszük.

 

A részletes program a múzeum honlapján érhető el.

 

 

Kiállítások:


„Ahol víz van, hal is akad”

 

Új állandó halászati kiállítás nyílt a múzeumban, melyben a Kárpát-medence halban gazdag vizeiben a honfoglalástól a napjainkig zajló, a halászathoz kapcsolódó folyamatot kísérjük végig. A kiállításban régi idők halászati eszközei, írásos és tárgyi emlékek, halászati módszerek és a vízi élővilág bemutatásával hozzuk közelebb a halászat ősi mesterségét a látogatókhoz.

 

 


Kaland az esőerdőben – Kincskereső játék és kiállítás november 27-ig

 

A látogatók a kiállításba lépve megismerkedhetnek több kontinens esőerdőinek különleges állataival, titokzatos növényeivel és lebilincselő jelenségeivel, miközben egy izgalmas kincskereső kaland részesei lehetnek. A múzeum termeiben lépésről-lépésre kerülnek közelebb a titokhoz, és játékos fejtörőkkel, rejtvényekkel tehetik próbára tudásukat és szemfülességüket. A képzeletbeli esőerdő kanyargó ösvényeit kutatva léghajókkal emelkedhetnek a magasba, hogy egy letűnt birodalom elveszett aranykincsének eredjenek a nyomába. Ha a kalandos út végén sikerül megtalálni a kincset, a jutalom sem marad el!

 

Bővebb információ és bejelentkezés

 

 

Vajdahunyad Kortárs

 

Október 2-ig látható az őszi kortárs kiállítási szezon egyik legrangosabb eseménye, a Vajdahunyad Kortárs kiállítás-sorozat keretében Párkányi Raab Péter, Kossuth-díjas szobrász- és Adorján Attila, festőművész közös tárlata.

 

 

Tanyavilág Petőfi évszázadában – Új kiállítás a Lajosmizsei Tanyamúzeumban a Petőfi-emlékév alkalmából

 

Az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Lajosmizsei Tanyamúzeumban megnyílt kiállítás megismerteti velünk a paraszti életet és az alapvető fontosságú mezőgazdasági munkafolyamatokat. Petőfi verseiben felbukkan a tanyák világa, és az itt élőkhöz kapcsolódó számos hagyományos foglalkozás. A szabadtéri tárlaton megjelennek a reformkori állattenyésztés jellemző állatfajtái: a magyar szürke marha, a magyar racka és a merinó, a bakonyi sertés, a szalontai sertés és a mangalica is. Bemutatjuk a reformkor mezőgazdaságát alapvetően meghatározó növényfajokat. Hogyan honosodott meg a burgonya Magyarországon? Kik és hogyan fogyasztották a kukoricát? Hogyan került be a fűszerpaprika a magyar konyhába? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők.

 

A kiállítás október 30-ig látható.

látogató, múzeumandragógia, programajánló, régészet, természet
2022-09-29 20:00
látogató, múzeumandragógia, programajánló, régészet, természet
2022-09-29 16:00
emlékezet, látogató, programajánló, tárgy, technika, természettudomány
2022-09-26 20:00