EN facebook

Kipróbálható a legendás kibernetikai készlet a Kutatók éjszakáján

PROGRAMAJÁNLÓ

2022. szeptember 30-án a Neumann Társaság és a Piarista Rend közös programján a hatvanas években piacra dobott MIKROMAT kibernetikai építőkészlet modern replikáit próbálhatják ki az érdeklődők, de az eredeti prototípus, a “Tücsök” bővített tudású változatát is megtekinthetik a Kutatók éjszakája keretében. Az interaktív bemutatón való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt igényel.

 

Mivel a hatvanas években egy számítógép még egy teljes termet elfoglalt, nem csoda, hogy 1967 egyik slágere volt a társasjátékdoboz-méretű MIKROMAT kibernetikai építőkészlet, amellyel bárki megtanulhatta annak működési elveit. A készlet tulajdonképpen egy elektromechanikus ős-PC, amelyet Kovács Mihály, a Budapesti Piarista Gimnázium legendás tanára és tanítványa, Woynarovich Ferenc épített. Kovács Mihály az Iskolatelevízió műsorának révén országos ismertségre szert tett piarista tanár, Öveges József kollégája volt és hozzá hasonló, játékos módszerekkel oktatta a kibernetikát - Magyarországon elsőként.


55 évvel később egy lelkes mérnök, Vid Gábor elkészítette a MIKROMAT replikáját, amely az eredeti „Tücsök” nevű prototípus alapján készült. (A replika elkészítése során Hertelendy Zoltán a lakatosmunkákban, Kiss Benedek az elektronikai összeszerelésen és tesztelésben működött közre.)


A Neumann Társaság és a Piarista Rend a Kutatók éjszakája keretében szervezett közös programja keretében 2022. szeptember 30-án a Budapesti Piarista Gimnáziumban három rendelkezésre álló példányon is kipróbálhatják az érdeklődők a MIKROMAT építőkészletet, megtapasztalva, hogy mennyiféle érdekes kapcsolás állítható össze benne, és milyen sokrétű feladatokra alkalmasak napjainkban is a relék. A prototípus gép, a Tücsök továbbfejlesztett változatával bemutatót lehet megtekinteni. Az előadások pedig Kovács Mihály és a Piarista Rend oktató hagyományai előtt tisztelegnek.

 


A 2022. szeptember 30-i részletes program:


17:00-: előadások a Kovács Mihály fizika előadóban, moderátor: Képes Gábor, Kemény János-díjas informatikatörténész, Neumann Társaság


Házigazdai köszöntő, 5 perc


A Múlt öröksége és a Neumann Társaság - dr. Megyery Károly projektvezető, Neumann Társaság, 10 perc


Az első magyar középiskolai informatikatanár, Kovács MihályGörbe László piarista szerzetes, Kovács Mihály monográfusa, 15 perc


Tücsök és bogár: népszerű tárgyak a kibernetikában. A PC hírnökeiKépes Gábor informatikatörténész, Neumann Társaság, 15 perc

 

Tücsök. Fotó: Vid Gábor és Staub Klára, CC BY-NC-ND


Kovács Mihály tanítványaként – személyes emlékek Woynarovich Ferenc fizikussal, a Tücsök diáktervezőjével, 15 perc

 

18:00 – 20:00: interaktív bemutatók a Kovács Mihály Fizika Előadóban


A Mikromat csodája. A Mikromat 2.0 és a Tücsök++ - ősbemutató. Vid Gábor mérnök interaktív előadása

 

Szabad a gazda – játék a Mikromattal, a Piarista Gimnázium robotika szakköröseinek moderálásával.

 

 

Az előadásokra és a bemutatókra külön regisztrálni kell a Kutatók éjszakája oldalán.

 

Helyszín: Budapesti Piarista Gimnázium, Budapest, Piarista u. 1, 1052

 


Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet, 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, amelynek jegyében évtizedek óta főszervezője a Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási, a Nemes Tihamér Országos Alkalmazói, és az Országos Grafikus Programozási Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak (IOI, CEOI, EGOI, eJOI, IIOT). A társaság célja, hogy a digitális világ GPS-eként segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.

 

 

Borítókép forrása: magyarnemzet.hu

emlékezet, gyűjtemény, látogató, műhely, programajánló, technika, téma
2022-05-17 19:00
emlékezet, gyarapodás, gyűjtemény, kiállítás, látogató, programajánló
2021-08-24 20:00
látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, múzeumpedagógia, programajánló, tárgy, technika
2022-06-17 14:00