EN facebook

Kulturális értékek védelme természeti katasztrófák esetén - Living Danube Limes Winter School - 2022. február 7-11.

KÉPZÉS

Hogyan tudunk jól működő és egyben költséghatékony védelmi és kiürítési terveket készíteni múzeumok és régészeti parkok számára, hogy megóvjuk közös kulturális értékeinket a természeti katasztrófák és a klímaváltozás negatív következményeitől? Ezt a kérdést járja körbe az ingyenesen elérhető, online megrendezésre kerülő nemzetközi képzés, amit a Living Danube Limes projektpartnerei és a Kremsi Egyetem Kulturális Értékvédelmi Központ szervez.

 

A képzés elsősorban örökségvédelmi szakembereknek, diákoknak és a téma iránt érdeklődő civileknek szól, akik nyitottak tudásuk bővítésére és megosztására.


Az 5 napos programsorozat olyan témákat ölel fel, mint a klímaváltozás és annak esetleges negatív hatásai a kulturális örökségre, az UNESCO világörökségi helyszíneinek védelmi tervei, a Duna menti római örökséget fenyegető tényezők, innovatív műemlékvédelmi eljárások, kockázatfelmérés és kockázatértékelés, illetve vészhelyzeti és kiürítési tervek készítése. Az elméleti előadások mellett gyakorlati szekciókon is résztvehetnek az érdeklődők, melyeken elsősorban jógyakorlatokat ismerhetnek meg, illetve munkacsoportokban dolgozhatnak konkrét gyakorlati eseteken és feladatokon.

 

Az előadók között olyan szakembereket hallhatunk majd, mint Stefano Bergonzini, a NATO Centre for Stability Policing Vicenza munkatársa, Peter Strasser, az OSCE & University for Continuing Education Krems vagy az Institute of Atmospheric Sciences and Climate, National Research Council Italy képviselője.

 

A képzés részletes programja és a jelentkezési lap itt található. A program nyelve angol.

 


A Living Danube Limes projektről

 

A projekt 2020 júliusában vette kezdetét 10 Duna mentén fekvő ország partnerségével. Az együttműködés célja a történeti infrastruktúra védelme és a Duna-mentén található mintegy 2000 éves római örökségturisztikai potenciáljának fejlesztése. A projekt különlegessége egy, a rómaiak által használt 4. századi dunai hajó teljes és hiteles rekonstrukciója lesz, ami végighajózik majd a Duna teljes hosszán 2022 júliusa és novembere között.


Mintegy 2000 év elteltével a római kori örökség továbbra is mindennapjaink részét képezi, az ókori kultúra lenyomatai a Duna teljes hosszában jelen vannak a mai napig. A folyam mentén fekvő országok fővárosai mindegyike büszkélkedhet antik múltjával, de számos kisebb település is lenyűgöző, római kori emléket mondhat magáénak. Ezek  között azonban több olyan rom is van, amelyek feltárása még várat magára, így a maradványok sok esetben ki vannak téve a természet viszontagságainak, akár áradások fenyegetésének. Ha megőrzésükre nem fordítunk elég figyelmet és erőforrást, az a világ egyik legnagyobb történeti határrendszerét alkotó helyszínek végleges eltűnését is jelentheti. Jelenlegi képzésünk is azt a célt szolgálja, hogy a Duna országaiban felkészült és innovatív tudással bíró szakemberek együttműködésével továbbélhessen kulturális és épített örökségünk .


Az Interreg „Duna Transznacionális Program” az Európai Unió által finanszírozott program, melynek célja a Dunai régióban létrejövő erősebb regionális integráció elősegítése érdekében különféle együttműködések támogatása. A magyar partnerek részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.


Minden érdeklődőt arra biztatunk, hogy kövesse figyelemmel a Living Danube Limes-program honlapjátFacebook és Instagram csatornáját, ahol a legfrissebb hírekkel ismerkedhet meg.