EN facebook

Különleges sisakok a Déri Múzeum gyűjteményében - Történelmi harci ereklyékből nyílik kamarakiállítás a debreceni múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2023-10-23 07:00

Az alapító Déri Frigyes csak kevesek által ismert, műtárgyritkaságokban bővelkedő gyűjteményéből három különböző korból származó sisakot és a Nyemija-sisakot mutatja be együtt a múzeum. A kamarakiállítás a Nemzeti Kulturális Alap Géniusz programjának támogatásával készült.

 

Déri-gyűjteményben lévő sisakok között két görög hoplita sisak is található: egy ritka, a Korinthoszi sisakok egyik alcsoportjába (Myros-csoport) tartozó, kb. Kr. e. 600-525 között (az archaikus korban) készült bronzsisak, valamint egy Kr.e. 4.-3. században (a hellenisztikus korban), rézlemezből kalapált Thrák-phrygia itípusú sisak.

 

 

Egykor mindkettőt állig felfegyverzett gyalogos görög katonák (hopliták) viselhették: a korábbit talán a Spártai Állam, míg a későbbit a makedón II. Philipposz, vagy Nagy Sándor egyik harcosa.

 

A harmadik sisak egy valószínűleg a Kr. e. 3. század során valamelyik kelta kovácsmester által gyártott Montefortino-típusú kelta vassisak, bronz- elemekkel és vörös zománccal díszített sisakgombbal a tetején (lsd. a borítóképen). A nagyon rossz állapotban fennmaradt kelta védőfegyverről 3D-s digitális rekonstrukció is készült.

 

Negyedikként a 11. századi híres, aranyozott, gazdagon díszített, rézlemezekkel felszerelt varég sisakot mutatjuk be újra a közönségnek.

 

 

Valamennyi sisaknak különleges, kalandos története van, melyeket a kiállításhoz készülő katalógusban tárunk az érdeklődők elé.

 

A kamaratárlat 2024. január 21-ig látogatható.

gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, műhely, néprajz, programajánló, téma
2023-10-19 20:00
gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, Múzeumok Éjszakája
2023-06-20 20:00
múzeumpedagógia, műhely
2023-09-18 18:00