EN facebook

Debreceni titkok - Programok a Déri Múzeum Cívisek világa tárlatához kapcsolódóan

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-10-19 20:00

Új állandó kiállítás nyílt ez év júniusában a Déri Múzeumban, amely hét fejezetre bontva meséli el a cívisváros történetét. A kiállítás a Magyar Géniusz Program pályázatán elnyert támogatásból valósult meg. A helytörténeti tárlat – amelyet nyitása óta egyre növekvő érdeklődés kísér – éveken át stabil kiindulási pontot jelent majd változatos programok szervezéséhez, sőt, a kiállítás tartalmi megújításához is.

 

Tervezésekor cél volt az is, hogy bár 2023 nyarán elkészül, a kiállítás fejlesztése és tartalmas bemutatása év végéig folyamatos lesz. E vállalás szellemében a őszi hónapok rendkívül sokszínű programokat ígérnek. Az izgalmas kísérleti projekt anyagi fedezetét a Magyar Géniusz Program biztosítja.

 

Az állandó kiállításban, a Föld alatti Debrecenben, egy virtuális valóság (Virtual Reality) eszköz segítségével a látogatók már most testközelből tanulmányozhatják egy koraközépkori veremház felépítését.

 

Az Arany Egyszarvú Gyógyszertár kiállítási egységben pedig a kiterjesztett valóság (Arugmented Reality) keretrendszere lehetővé teszi, hogy az érkezők játékos és interaktív módon ismerjék meg egy cívis gyógyszertár gyógynövénykertjének történetét, és néhány fontosabb gyógynövény képét, használatát, javaslatát. A saját okoseszközök segítségével megjeleníthető tartalmat november végén már érdemes keresni a kiállításban.

 

A fejlesztések között említhető, hogy a Lassú városiasodás egységben – mely 19. századi jellemző cívis történeteket mesél el animációs filmek segítségével – a már meglévő videókat kiegészítjük, és összesen tizennyolc történetet vetítünk le, hozzájuk pedig egy-egy tárgyat rendelünk. A videók feltöltése folyamatos, érdemes hozzánk ellátogatni, különösen az adventi időszakban.

 

A Föld című egységben eddig is bevontuk a múzeumi élménybe a látogató hallását, az egykori debreceni puszták világának hanghatásait játsszuk le a térben. A látogatók fülére ezután is szükség lehet, hiszen október végére elérhetőek lesznek a személyes kurátori tárlatvezetések hanganyagai, emellett néhány régi, visszatérő tárgy leírása is újra hallgatható lesz audioguide rendszerünk segítségével.

 

A Megmaradás városa című egységünk új idővonallal egészül ki, mely Debrecen koraújkori történeténél veszi fel a fonalat, és egészen a 19. század közepéig kíséri el a látogatót. Az út során társukká szegődnek az erdélyi fejedelmek és a magyar királyok, akiknek tallér típusú érmeveretei – a Déri Frigyes Numizmatikai Gyűjteményből – megjelennek az idővonalon. Ezzel régi adósságot törlesztünk, hiszen ismét látható lesz a vidéki múzeumok egyik legnagyobb numizmatikai gyűjteményének értékes szelete.


Debrecen koraújkori története összefonódott az Erdélyi Fejedelemségével, így a helytörténeti attrakciók sorába illik majd az a könyvbemutató, melyen az Erdélyi pénzek a Déri Múzeumban című pénzkatalógus debütál majd.


November 28-án lesz 395 éve (1628), hogy Bethlen Gábor támogatásának köszönhetően felavatták az újjáépített Szent András templomot Debrecen főterén. Erre emlékezve rendezzük meg a könyvbemutatót és adjuk át az idővonal falat.

 

Helyi Érték blogot is érdemes lesz felkeresni, mert Debrecen és a régió 20-21. századi történetével kapcsolatban folyamatosan kerülnek majd fel újabb tartalmak. Bízunk benne, nem csak a múzeum helytörténeti kutatóinak köszönhetően, hanem a városban működő számos műhely is képviselteti majd magát a blogon.

 

 

Soron következő programok:

 

Október 20. péntek, 18 órától - Hol laktak a cívisek?
Harangi Attila építész előadása és kapcsolódó kiállítás: Cívisházak színeváltozása
Válogatás a Déri Múzeum gyűjteményéből, valamint Harangi Attila fotóanyagából

 

Az est házigazdája: Váradi Katalin történész-muzeológus

 

 

November 24. péntek, 18 órától - Egy az Úr, egy a hit
Ebben a programban katolikus és református kiállítási anyagot szeretnénk bemutatni a kölcsönös megértés és elfogadás jegyében.


Egy az Úr, egy a hit - kiállítás a Debreceni Református Egyházmegye és a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye gyűjteményes anyagából
A tárlat 2024. január 7-ig látogatható.

 

Egy az Úr, egy a hit - kerekasztal beszélgetés
Dr. Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint Palánki Ferenc Debrecen- Nyíregyházi megyéspüspök beszélgetése

Az est moderátora: Vojtkó Ferenc a Debrecen Televízió szerkesztő- riportere

 

Az est házigazdája: Váradi Katalin történész-muzeológus

 

 

December 15. péntek, 18 órától - Egy virág két élete - a Déri Múzeum süvegforgó-motívumának újjászületése
Gyöngy Enikő zománc- és ötvösművész előadása
Kapcsolódó kiállítás: Merre forog a süvegforgó?–Debreceni ötvös emlékek üzenete: Képes dokumentáció egy rekeszzománc tárgy elkészítéséről

 


"CÍVIS MÓDI” a Déri Múzeumban
2023. december 8.
A Déri Múzeum szakmai előadásokkal, rendhagyó divatbemutatóval, workshopokkal és kézműves foglalkozásokkal tarkított programján debreceni, Hajdú- Bihar vármegyei népi iparművészek, tervezők, alkotók mutatják be, hogyan őrzik megújítva elődeik tudását, hogyan formálják a mai igényekhez igazodva az ősi forma-, mintakincset, s hogyan alakítanak ki egy új, semmihez nem hasonlítható egyedi „cívis” stílust.


10 órától: Szakmai előadások


Hagyományos díszítmények, szabásmódok megjelenése modern ruhadarabokon
Előadó: Tajti Erzsébet viseletvarró népi iparművész


Hagyományos viseletek tovább éltetési formái napjainkban
Előadó: Dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató, nyugalmazott igazgató

 

Kutatás a Déri Múzeum néprajzi gyűjteményében
Előadó: Dr. Magyari Márta főmuzeológus, Déri Múzeum

 

Alapanyag használat technikai problémái
Előadó: Tóth- Ilona Csilla restaurátor

 

10 órától-19 óráig: Kézműves vásár, workshop, interaktív foglalkozás


17 órakor: Cívis módi – Divatbemutató az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatán 2023-ban díjnyertes debreceni alkotók munkáiból válogatva.
Közreműködnek: a Debreceni SZC Kreatív Technikum tanulói

 

19 órakor: Huncut cívis mesék - Simándi László mesemondó tolmácsolásában

 

 

Borítókép forrása: petofi.hu

gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, Múzeumok Éjszakája
2023-06-20 20:00
emlékezet, helytörténet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, műhely, virtuális
2023-05-28 16:00
emlékezet, gyűjtemény, múzeumtörténet, téma
2023-09-25 18:00