EN facebook

Cívisek világa - A Múzeumok Éjszakáján nyílik meg a nagyközönség előtt a debreceni múzeum új tárlata

KIÁLLÍTÁS

2023-06-20 20:00

A Déri Múzeum különleges kiállítást avat a Múzeumok Éjszakájára. Az intézmény a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjában nyert támogatásból újítja meg helytörténeti kiállítását. A Cívisek világa évszázadokon átívelő utazásra hívja az érdeklődőket: bemutatja a várost formáló hatásokat is - adta hírül a dehir.hu. A hamarosan látogatható tárlat egy rendkívül alapos szakmai és tudományos munka eredménye.

 

Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy másfél éve kezdtek el gondolkodni erről a tárlatról, akkor, amikor tudták, hogy lesz egy olyan pályázat, aminek részeként lehetőség nyílik megújítani kiállításokat. – Szerettük volna alaposan átgondolni. A tér miatt meg kell gondolni, mi az, amit ki akarunk emelni, milyen üzenetet akarunk átadni a látogatóknak, s milyen eszközökkel tudjuk átadni a tudást.

 

Novák Ádám, az intézmény történésze arról beszélt, hogy a pályázat írása során döntöttek úgy a muzeológus kollégákkal, hogy a hívószó a cívis lesz.

– Balogh István történésznek A cívisek világa című monográfiáját vettük alapul. A cívis szóra akartunk építkezni. A pályázatunkra nyertünk egy 100 millió forintos támogatást, s ebből valósítjuk meg több mint 250 négyzetméteren az új helytörténeti kiállítást.

 

Azért választották a "cívist", mert valójában nagyon kevesen tudják, hogy mi is ez, s mit jelent a város életében, hogy cívisek lakták.

– Ezért gondoltuk azt, hogy az itt lakóknak is érdemes megmutatni, hogy miért ilyen karakterű a város, amilyen. Akik pedig ide érkeznek, azok ne pusztán "átsuhanjanak" a városon, hanem kicsit tapasztalják meg, hogy milyen emberek éltek itt – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

 

A projekt vezetője rámutatott, hat egységre osztották fel a témát. A 17-18. századtól a 19. század végéig kísérik végig a látogatókat a cívisek történetén.

– A 20. és a 21. századi történelmet sem akartuk kihagyni, ezt viszont nem egy kiállítótérben valósítjuk meg, hanem átvittük egy online térbe, ugyanis elindult a Helyi érték várostörténeti fórum. Ide saját muzeológusaink írnak helytörténeti vonatkozású cikkeket, de várjuk majd más helytörténettel foglalkozó műhelyek írását is – magyarázta Novák Ádám.

 

 

Lakner Lajos szólt bővebben az említett hat egységről is. Az egyik a földhözkötöttség: aki debreceni polgár volt, az gazdálkodott akkor is, ha kereskedő vagy iparos volt. Így a földművelés megszabta az életformát.

– Ami még megkerülhetetlen, az a reformáció, hiszen egy sajátos, puritán életmódot eredményezett. Megpróbálunk arra is választ adni, hogy természetes határ nélkül Debrecennek hogy sikerült mégis megmaradni a történelem viharai között. Fontos megemlékezni a tűzről is, amely egyszerre rombolta és építette a várost, hiszen a tűzvészek után alakult ki Debrecen klasszicista arculata. Végül a kiállítás utolsó egysége arra keresi a választ, hogy hogyan zajlott Debrecenben a városiasodás, hogy jött létre a klasszikus értelemben vett polgárság, városi műveltség, életforma.

 

Mindez így száraznak hathat, de a kiállításon lesz számos olyan elem, amivel a látogatónak "valamit tenni kell, hogy hozzájusson bizonyos információkhoz".

– Szeretnénk, hogy érdekesnek, játékosnak találják a tárlatot. Például lesz olyan egység, amelyben animációk formájában jelennek meg jellegzetes történetek - tette hozzá.

 

A kiállításon azonban nem csak ezek a témák kerülnek elő. Rámutatott, hogy a Magyar Géniusz Program részeként meg kell mutatniuk a város fontos személyiségeit is: ilyen például Méliusz Juhász Péter, Csokonai Vitéz Mihály vagy Fazekas Mihály.

 

 

 

Novák Ádám megjegyezte, hogy a kiállított tárgyak esetében a Déri Múzeum sokrétű gyűjteményére támaszkodtak, ezért a néprajztól kezdve, a történelmen és képzőművészeten át, egészen a gyógyszertörténeti tárgyakig sok témában helyeztek ki látnivalókat. Hozzátette, hogy mivel ez egy állandó kiállítás lesz, később kísérőrendezvényeket is kapcsolnának hozzá különböző témákban.

 

 

A megújult kiállítás ünnepélyes átadása június 21-én lesz, míg a nagyközönség számára a Múzeumok éjszakáján válik megtekinthetővé a Cívisek világa a debreceni Déri Múzeum első emeletén.

 

 

Borítókép forrása: dehir.hu

emlékezet, helytörténet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, műhely, virtuális
2023-05-28 16:00
emlékezet, gyűjtemény, irodalom, kiállítás, látogató, múzeumpedagógia, Petőfi200
2022-11-17 19:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, programajánló, téma, természet
2022-12-13 18:00