EN facebook

Közel ötvenezer látogató a Szépművészeti Renoir-kiállításán

TÉMA

2023-10-24 07:00

Már csaknem ötvenezren látták a Szépművészeti Múzeumban szeptember végén nyílt Renoir. A festő és modelljei című kiállítást. A nagy érdeklődésre való tekintettel a múzeum hétvégenként egy órával korábban, 10 óra helyett 9 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A 2024. január elejéig látható nagyszabású tárlaton a francia mester csaknem 70 alkotásával találkozhat a közönség.

 

A Renoir emberábrázolásait középpontba állító tárlat a párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, de a kiállításra több mint húsz külföldi közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum.

 

tárlaton olyan fő műveket láthat a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások. A festőnek szentelt első magyarországi kiállítás – amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap – kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését.

 

A népszerű tárlaton most első alkalommal került együtt kiállításra Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között készült változata, melyek közül az elsőként megfestett remekmű 2019-ben, egy gyűjteménytörténeti jelentőségű vásárlás révén került a Szépművészeti Múzeum tulajdonába.

 

A kiállítás a Szépművészeti Múzeum szervezésében valósult meg, a párizsi Musée d’Orsay és a Musée de l’Orangerie kivételes kölcsönzéseinek köszönhetően.

 

 

Főtámogató: Gránit Bank | Kiemelt támogatók: MVM, Renault  

 

Együttműködő partner: Air France | A kiállítás hotelpartnere: Ritz-Carlton Budapest,

 

 

Boítókép:

Pierre-Auguste Renoir: Vidéki tánc vagy Táncosok (Bougival), 1883 (részlet)

© Párizs, Musée d’Orsay, RF 1979 64 | Fotó © RMN-Grand Palais (musée d'Orsay) / Hervé Lewandowski

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2023-09-22 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, tárgy, téma
2023-09-13 07:00
gyarapodás, képzőművészet, tárgy, téma
2019-05-14 15:00