EN facebook

Kortárs bronzszobrászati kiállítás nyílt a szolnoki Damjanich múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2021-11-27 07:00

2021. november 20-án nyílt meg, s december közepéig látható a Damjanich János Múzeum Időszaki kiállítások termében a VIII. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium beszámoló kiállítása. A 2021 nyarán megrendezett kéthetes szimpóziumnak a Szolnoki Művésztelep adott helyszínt. A résztvevők közül nyolcan, összesen 21 olyan munkával képviseltetik magukat, melyek a nyári alkotótáborban vagy annak inspirációjára készültek az elmúlt hónapokban.


„Komoly, méltóságteljes és jelentős művek születtek, amik olyan mély és elvont tartalmakat közvetítenek, amelyről érdemes volna egy külön beszédet tartani. De, hogy csak felvillantsak néhányat, a művekről olyan elemi emberi tapasztalatok sugároznak, mint a múlandóság, létünk törékenysége és időbe vetettsége, az elrejtettség, a mítosz, a sorszerűség, az egyensúly, vagy annak elvesztése, a megfogalmazhatatlan transzcendentálishoz való elfolyathatatlan törekvés. Mindezt rendkívül magas színvonalon, szellemileg és technikailag egyaránt.”– hangsúlyozta a kiállítás megnyitó beszédében Cserhalmi Luca esztéta.

 

Cserhalmi Luca megnyitó beszéde közben


A 2014-ben indult Szolnoki Bronzszobrászati Szimpóziuma Szolnoki Művésztelep hagyományos éves programjainak sorába illeszkedő rendezvény. Az alkotótelep azzal a koncepcióval kezdett el működni, hogy lehetőséget adjon szobrászoknak arra, hogy a monumentális köztéri szobrászat formai és tartalmi kereteit, és a kereskedelmi galériák elvárásait figyelmen kívül hagyva teljesen önálló, saját invenciókon alapuló műveket tudjanak létrehozni. Ezen kezdeményezésnek adott teret a Szolnoki Művészeti Egyesület a Művésztelep kertjében, épületeiben. Az alkotótábor művészei a Szolnoki Képzőművészeti Társaság tagságából kerültek ki, erősítve ezzel annak mind szakmai, mind emberi értékeket megőrizni és felmutatni kívánó alapgondolatát. Ezzel együtt a rendezvény résztvevőit tekintve országos merítésű, hiszen a Művésztelepen és Szolnokon tevékenykedő szobrászokon kívül évről-évre érkeznek vendégalkotók az ország különböző pontjairól. Az alaptagságok állandósága, és a vendégművészek váltakozása következtében a szimpózium úgy rendelkezik egy állandó arculattal, hogy mégis meg tud minden évben frissülni: egyszerre állandó és változó, statikusan tendenciózus és megújuló.


A Damjanich János Múzeum és a Szolnoki Művésztelep minden időkben szoros, de egyre gyümölcsözőbb együttműködésének az egyik eredménye, hogy a tavalyi évtől kezdve a beszámoló kiállítás a múzeum Időszaki kiállítások termében kerül megrendezésre. A kiállítás a szimpóziumra jellemző, sokszor halkszavú, filozofikus, gyakranelcsendesedést, odafigyelést kívánó műveket önálló, egy téri egységbe foglalt jelenlétével engedi megszólaltatni. A kiállításon Baráth Fábián, Boros Miklós János, Gálhidy Péter, Gergely Réka, Gilly Tamás, Polgár Botond, Révi Norbert és Szabó György művei tekinthetők meg.

 

Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas festőművész Gálhidy Péter Burkoló térdvédő című plasztikája előtt

 

VIII. SZOLNOKI BRONZSZOBRÁSZATI SZIMPÓZIUM - beszámoló kiállítás


Damjanich János Múzeum (Szolnok) – Időszaki kiállítások terme

2021. november 20. – december 15.

 

Látogatók szemlélik Gergely Réka Uki / Lebegés című művét

 

 

 

Borítókép:

Látogatók szemlélik Baráth Fábián alkotásait

 

Fotók: Simon Ferenc

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, programajánló, virtuális
2021-06-05 15:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, újranyitás
2021-05-26 07:00
örökségvédelem, régészet, tárgy, téma, történelem
2021-06-08 07:00