EN facebook

Rendkívüli aranyra leltek a szolnoki régészek

LELET

2021-06-08 07:00

3500 éves aranykincsleletet találtak a Damjanich János Múzeum régészei. A megtalált bronzkori részek anyagértéke közel 2 millió forintra becsülhető.

 

2020 év végén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszajenő térségében végzett régészeti feltárás közben arégészek mellett a terepbejárási feladatokhoz hozzájáruló önkéntes fémkeresős csoport egyik tagja lelt rá az aranyat tartalmazó darabokra. A restaurálás folyamatait követően a mostanra megtisztított lenyűgöző leletek megtekinthetők lesznek a Régészet Napja programsorozathoz kapcsolódóan a múzeumban.


A rejtélyes kincs kiemelkedő eleme a 60 grammos arany karperec megtalált darabja. Nagy Fanni, a Damjanich János Múzeum bronzkorral foglalkozó régész munkatársa kiemelte, hogy a megtalált részek jellegzetesen bronzkori leletek. A tárgyak egy helyről való előkerülése egyértelművé teszi, hogy kiemelkedő értékről van szó, amelyet a szántás hozhatott felszínre. Az ismeretlen lelőhelyen végzett kutatás eredménye a középsőbronzkor utolsó szakaszára tehető kincs, megközelítőleg 3500 éves. Eszmei értéke felbecsülhetetlen, hiszen ezzel együtt összesen 3 ilyen publikált karperecet ismerünk Európában.

 

A Tisza melletti településen az arany ékszerek mellett bronz csákány is került elő. A leletegyüttes jelentőségét továbbá az jelzi, hogy aranyat is tartalmazó bronzkori kincs nem jött a felszínre megyénkben 1966 óta – ismertette Nagy Fanni.


Az izgalmas téma számos további megválaszolatlan kérdés felvetését eredményezi; a gazdagon díszített összegyűrt aranylemezről, annak részletes megtalálásáról és a feltáró ásatás során előkerült egyéb jelentős tárgyakról bővebben itt olvashatunk.


Az idei évben a Régészet Napja június 14-20. között online és személyes programokkal egyaránt megvalósul. A múzeum weboldalán és közösségi csatornáján érdekes szakmai összegzések és fotódokumentációk várják a téma iránt érdeklődőket a következő napokban.

 


A múzeum régészeti állandó kiállításának felújítása, annak átmeneti zárva tartása ellenére sem szeretnék a látogatókat megvárakoztatni az intézmény munkatársai az aranyleletek bemutatásával, így a Kossuth téri épületben elhelyezett hónap műtárgya vitrinben 2021. június 15-től lehetőség van a kiemelt figyelmet kapott ritkaságok megtekintésére.

 

 

Fotó: Nyíri Gábor

#muzeumozzaszobadbol, örökségvédelem, régészet, tárgy, természet, természettudomány, történelem
2021-03-03 17:00
örökségvédelem, régészet, természet, történelem
2021-01-14 10:30