EN facebook

Képzőművészeti tárlatokkal nyitnak a Damjanich János Múzeum időszaki kiállítóterei

ÚJRANYITÁS

2021-05-26 07:00

Két új képzőművészeti időszaki kiállítással várja a látogatókat a szolnoki Damjanich János Múzeum. Mindkét kiállítás szervezése több, mint egy évre nyúlik vissza, a járványügyi rendelkezések az elkövetkező hetekben adnak lehetőséget a figyelemre méltó alkotások bemutatására.

 

A múzeum 2021. május 25-én tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, Király György, Barcsay-díjas festőművész alkotásaiból nyílik tárlat május 29-én, szombaton a Damjanich János Múzeum 1. emeleti időszaki kiállítások termében. A Különös csendek címmel nyíló kiállítás darabjai 4-5 éve készülnek, s a csend témáját áthatva egyedi hangulatot jelenítenek meg.

 

 

A Szolnoki Művésztelepen élő alkotó sokoldalú munkásságát bemutató válogatás 2021. július 25-ig tekinthető meg. Képiró Ágnes, a kiállítás kurátora, egyben a Damjanich János Múzeum művészettörténésze ismertette azt az összegző katalógust, amely Király György elmúlt 15 éves egyéni munkásságát mutatja be és a hamarosan nyíló időszaki kiállítás egyes elemeit is tartalmazza. A sajtótájékoztatót követően Király György a sajtó képviselőit vezette körbe a napokban nyíló kiállításban.

 

 

25+ címmel a Magyar Szobrász Társaság huszonöt éves fennállását ünneplő és a Magyar Szobrász Társaság tagjainak munkáját bemutató jubileumi kiállításra is várják az érdeklődőket a Szolnoki Galériába. A kiállítás szervezésében és rendezésében nagy szerepet vállaló Baráth Fábián szobrászművész, a Szolnoki Művésztelep tagja, a Magyar Szobrász Társaság elnökhelyettese arról tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy több mint 40 kortárs magyar művész alkotását nézhetik majd meg az érdeklődők. Az országos jelentőségű tárlatot Cserhalmi Luca esztéta nyitja meg 2021. június 5-én. A július 18-ig megtekinthető tárlatról szintén készülni fog katalógus, mely jelen állás szerint digitálisan készül el, de megfelelő pályázati forrás esetén nyomtatott formában is megjelenik.

 

 

Az aktuális járványügyi korlátozások miatt mindkét kiállítás ünnepélyes megnyitója online lesz megtekinthető az intézmény közösségi Facebook oldalán, azonban amint lehetőség adódik, izgalmas programelemekkel készülnek a szervezők a kiállításokhoz kapcsolódva. A nagyközönség számára nyilvános kötetbemutatót és tárlatvezetéseket terveznek, valamint az alkotóművészek és az érdeklődő látogatók közös társaságában beszélgetős szakmai eseményeket.

 

 

Az online megtekinthető megnyitók elérhetőségéről további információ az intézmény weboldalán és Facebook oldalán érhető el.

 

 

Fotók: Simon Ferenc

állományvédelem, gyűjtemény, képzőművészet, muzeológia, múzeumtörténet, néprajz
2020-12-01 18:00
film, látogató, #muzeumozzaszobadbol, műhely, virtuális
2021-03-13 07:00