EN facebook

Kortárs

2018-10-16 17:00
Anya, ez a kortárs művészet nagyon vicces! - szólal meg 12 éves nagylányom az Art Market Budapest standjai között sétálva. Az ő szempontjai számítanak, hiszen ahhoz a generációhoz tartozik, aki majd megvásárolja a jövő képzőművészeinek a festményeit, kisplasztikáit, installációit és fotóit, mi több, közülük kerülnek ki az alkotók. Na jó, beérem annyival is, hogy művészetet kedvelő és értő ember válik majd belőle. Jöjjön velünk már most kiállításokra, ismerje meg az alkotói szabadság végeredményét! Egyelőre elvarázsolják a színek és a formák, s meglátja a humort és olykor a szarkazmust is az alkotásokon. Szerintem ez jó jel.
 
A nyolcadik éve megrendezett Art Market Budapest kiállítócsarnokaiban járunk. Azokban a csarnokokban, ami Európa-szerte megállják a helyüket a különlegességükkel. Első benyomásom az, hogy tökéletes helyen vagyunk. Tiszta és üde a miliő, felszabadító érzés kerít hatalmába. Ami feltűnik, hogy az alkotások többsége mintha a lakásom enteriőrjébe kívánkoznának. Számtalan festményre tudok rámutatni, hogy ezt is el tudom képzelni a lakás falán, hiszen ennek bámulatos a színhasználata, ez óriási ötlet, ennek pedig a felülete bravúros. Valamelyik alkotásról le sem tudom venni a szemem, egy másikhoz vissza-visszatérek. 
 
 
A lopakodó lyukas testű jaguár, a zöld házikót agyon nyomó vörös kukac, a buszmegállóban mereven az okostelefont bámuló utasok, a kémkedő emberalak, a zöld mohaember középső ujján táncoló már megsebzett bolygónk, a színes manófigurák, akiknek még a füléből is pénz buggyan ki - mind korunk lenyomatai. Nagylányom mosolyog az ábrázolásokon, én néha felsóhajtok: "Hát igen..." és nem mindig érti elmélázásom okát. De megbeszéljük: neki mit mond a mű és én mit látok benne. Hamar kompromisszumra jutunk.
 
Női mivoltomat sem tudom megtagadni és észreveszem, hogy néhány művész tovább emeli a nívót: extra ruhakreációk, kalapköltemények, látványos ékszerek. Hiába, az esztétika lételemük, megtervezik előre az outfitet, ez is a kommunikáció része. Tökéletesen látszik, ki a művész, ki a látogató. Itt az alkotó színpadra lép, s teszi ezt nemcsak a művein, hanem a megjelenésén keresztül is.
 
 
A több mint 30 országból érkező kiállítók és a 25.000 főt meghaladó nemzetközi közönség rámutat arra, hogy szükség van ilyen találkozóra Budapesten, ahol a fiatal művészek és galériák bemutatkozhatnak egy olyan eseményen, ahol a nyugati progresszív művészet keveredik a kelet-európai friss inspirációval. Így válik a rendezvény kontinensen átívelővé, de egyben lokálissá is. Lehet valaki profi műgyűjtő vagy szimplán kultúrarajongó, felnőtt vagy gyerek, a vásár izgalmas időtöltést kínál. Ennek igazi fokmérője nagylányom kérdése: "Anya, ugye jövőre is eljövünk?"

 

képzőművészet, kiállítás, Múzeumok Őszi Fesztiválja
2018-10-15 17:00
iparművészet, múzeum, múzeumtörténet
2018-10-16 09:00