EN facebook

Kisfaludi Strobl Zsigmond – A klasszikus szépség mestere

2018-10-15 17:00

Az országos Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében új időszaki kiállítással várja az érdeklődőket a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, amelynek megnyitója 2018. október 18-án, csütörtökön 16:30 órakor lesz.

A Laczkó Dezső Múzeum és a zalaegerszegi Göcseji Múzeum sikeres együtt működésének köszönhetően Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975) szobrászművész alkotásiból nyílik időszaki kiállítás. A tárlat a Göcseji Múzeum és a Laczkó Dezső Múzeum együttműködésében jött létre.

 

Kisfaludi Strobl Zsigmond a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő alakja volt, akit nemzetközileg is ismertek, és elismertek. Fordulatokban gazdag pályafutása szorosan összefonódott a történelmi események sodrával. Támogatott alkotója volt a háborúban álló Monarchia katonai vezérkarának, a tanácsköztársaságnak, a két világháború közötti Horthy-érának és ezzel párhuzamosan az angol felső tízezernek ugyanúgy, mint utóbb a Rákosi-, majd a Kádár-korszaknak is.

Mindettől függetlenül vitathatatlan, hogy briliáns tehetségű, nagy tudású és rendkívül termékeny művész volt. A fiatalkori szecessziós és progresszív kísérletektől eltekintve egész életében a klasszikus, akadémikus stílusirányzatot követte. Vallomása szerint „az igazi művész legnagyobb mestere a nagy természet”. Finom, érzékletes aktjai, elmélyülten jellemábrázoló portréi, ragyogóan komponált, mozgalmas szoborcsoportjai korának legjobbjai közé emelik, aki méltán lépett a nagy elődök: Fadrusz János, Telcs Ede, Zala György örökébe, és vált évtizedekre a magyar szobrászat zászlóvivőjévé.

Végakaratának megfelelően hagyatéka a zalaegerszegi múzeum gyűjteményébe került, ahol 1976 óta állandó kiállításon tekinthetők meg legértékesebb alkotásai. Idén a Göcseji Múzeum épületének felújítása alkalmat teremtett arra, hogy Kisfaludi Strobl Zsigmond művei Veszprémbe látogassanak. A tárlaton több mint 40 kisplasztika, érme és plakett kerül bemutatásra, köztük olyan darabok is, amelyek általában a raktári polcokon pihennek.

 

Kisfaludi Strobl Zsigmond – A klasszikus szépség mestere

  1. október 18.-2019. január 27.

Megtekinthető hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.

design, kiadvány, könyvbemutató, programajánló
2018-10-15 10:30
képzőművészet, kiállítás
2018-10-14 14:00
gyarapodás, kiállítás, régészet, tárgy
2018-10-14 09:00