EN facebook

Az év legjobb kortárs művészeti kiállítása díjra jelölték a Ludwig Múzeum egyik idei tárlatát

2018-10-16 12:00

Október 9-én hirdették ki a Ludwig Múzeum jelölését a Global Fine Art Awards 2019 díjra. A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatása 31 ország további 93 jelöltjével együtt került abba a rangos nemzetközi versenybe, amelyet évente 13 kategóriában osztanak ki a legjobb képzőművészeti és design kiállításnak.

 

A GFAA az első olyan évenként kiosztott elismerés, amely a legjobbnak ítélt képzőművészeti és design kiállításnak osztanak ki világszerte. Az szervezők célja, hogy növeljék a képzőművészet iránti érdeklődést, annak a társadalom egészére gyakorolt edukációs hatását, felhívják a figyelmet a téma globális fontosságára, annak a gazdasági, szociális és kulturális életben betöltött szerepére.

 

A válogatásba múzeumok, galériák, szakvásárok és biennálék kúrált kiállításai és köztéri installációk egyaránt bekerülhetnek. A jelölteket komoly kutatómunkát követően választják ki, amelynek részét képezi a meghatározó nemzetközi szaksajtóban megjelent cikkek szemlézése, a GFAA szakértő csapatának személyes kiállítás látogatásai, valamint az intézmények által benyújtott jelölések.

 

 

Fotó: GLÓDI Balázs © Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum

 

Az elismerést 13 kategóriában ítélik oda, amelyek között különféle művészettörténeti korszakokra és műfajokra fókuszáló egyéni és csoportos válogatások egyaránt helyet kaphatnak. A díj odaítéléséről szakértőkből álló grémium dönt, emellett a nagyközönség a GFAA honlapján és a Twitteren is jelölheti kedvencét.

 

A zsűri egy-egy projekt, vagy kiállítás koncepciójának újszerűségét, a választott téma kontextualizáltságát, valamint a megvalósítás színvonalát értékeli. A kortárs művészet kategóriában a szakértők további szempontjai között szerepelt, hogy a szervező non-profit intézmény legyen, ismeretterjesztés és edukációs szempontból kivételesen magas színvonalat képviseljen, valamint, hogy nemzetközi együttműködésen alapuljon.

 

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum PERMANENS FORRADALOM. MAI UKRÁN KÉPZŐMŰVÉSZET című válogatását a kortárs képzőművészet a II. Világháború után kategóriában jelölték.

 

A kategória jelöltjei

 

 

A díjátadóra 2019. március 12-én kerül sor New York-ban.

 

Bővebb információ IDE KATTINTVA

képzőművészet, kiállítás, művészet, programajánló
2018-04-06 14:00