EN facebook

Konzultáció a múzeumdefinícióról és az ICOM Etikai Kódexről

FELHÍVÁS

2021-01-20 13:00
Az ICOM (International Council of Museums) két fontos szakmai folyamatba is bevonja tagságát, melyek során a jövő múzeumának koncepcióját formálják: a múzeumdefiníciót és az ICOM Etikai Kódexét vizsgálják felül. A szervezet  2020. december 10-ei webináriuma a múzeumok változó kihívásairól és újredefiniálásukról immár online elérhető és visszanézhető!


Az igazán sikeres webinárium után a múzeumdefinícióért felelős Bizottság örömmel hirdette meg a közös gondolkodási folyamat következő, 2021. január 11-től április 11-ig tartó konzultációs szakaszát.

 

Ebben az időszakban minden bizottságot, regionális szövetséget és szervezetet arra kérnek, hogy saját tagságukkal kozultálva nyilatkozzanak arról, hogy szerintük mit kell tartalmaznia az új múzeumi definíciónak. Minden résztvevő bizottság vagy társaság egy online űrlapot tölthet ki, melyen legfeljebb 20 olyan kulcsszót vagy fogalmat jelöl meg, amelyeket elengedhetetlennek tartanak egy új múzeumi meghatározásban.

 

Arra biztatja tehát az ICOM tagjait, hogy a részvételi folyamat hatékonyságát elősegítve érdeklődjenek bizottságaiknál a konzultációról.

 

Az eredményeket elemezni fogják, és a teljes jelentéssel elérhető lesz a tagsági információs térben.

 

Az új módszertant ismertető, 2020. december 10-ei, „A múzeum meghatározása a változások idején: a továbbjutás” című webinárium elérhető EZEN A LINKEN!.

 

 

2021 - 2022: Az Etikai Kódex felülvizsgálatáról

 

Az ICOM Múzeumok Etikai Kódexe egy olyan referenciaszöveg, amely meghatározza a múzeumi szakemberek gyakorlatának szabványait. Miután 1986-ban először elfogadták és 2004-ben átdolgozták, a felülvizsgálatra 2021 és 2022 között kerülhet sor.

 

Az ICOM 2019. évi Kiotóban tartott 25. általános konferenciáját követően döntött úgy, hogy a kódexet felül kell vizsgálni. A folyamatot, amely magában foglalja az ICOM tagsággal folytatott konzultációkat, az ICOM Etikai Állandó Bizottsága (ETHCOM) fogja koordinálni.

 

 

Borítókép: Jonathan SingerUnsplash

 

Forrás: icom.museum