EN facebook

Fókuszban a múzeumdefiníció: változó idők, változó múzeumok? - ICOM webinárum

MŰHELY

2020-12-04 16:00

A francia alapítású ICOM (International Council of Museums) Múzeumok meghatározása, kilátásai és lehetőségei 2 elnevezésű állandó Bizottsága (MDPP 2) párbeszédet kezdeményez az új múzeumi meghatározás feltárására. 2020. december 10-én, 14 órától az MDPP 2 ismerteti módszertanát, elképzeléseit az „A múzeum meghatározása a változások idején: a továbbjutás” című nyilvános webszemináriumon, melyek így remélhetőleg széles körben megvitatásra kerülnek.

 

 

A webináriumot a két újonnan kinevezett társelnök, Lauran Bonilla-Merchav és Bruno Brulon, valamint Alberto Garlandini, az ICOM elnöke vezeti, és ismerteti a módszertan különböző szakaszait, hogy ösztönözze a tagokat és a bizottságokat, hogy aktívan vegyenek részt a konferencia folyamatában, az új múzeumdefiníciós javaslat létrehozásában.

 

A webes szeminárium szinkronfordítással lesz közvetítve francia, angol és spanyol nyelven.

 

AZ ESEMÉNY ITT KÖVETHETŐ!!!

 

Az beszélgetés főszereplőiről:

 

 

Alberto Garlandini muzeológus és a kulturális örökség kezelésének szakértője. Az ICOM elnöke és 2005 óta számos feladatot lát el a szervezeten belül, köztük az ICOM Italy elnöke és az ICOM Milan 2016 szervezőbizottságának elnöke. A mantuai Palazzo Ducale Nemzeti Múzeum igazgatótanácsában van, elnök a trentói Museo delle Scienze tudományos bizottságának tagja, a Brescia Musei Alapítvány tudományos bizottságának tagja, az Abbonamento Musei Egyesület elnöke. Előadásokat tart egyetemeken és nemzetközi konferenciákon, és széles körben megjelent olasz, angol, francia és spanyol nyelven.

 

Lauran Bonilla-Merchav a Costa Rica-i Egyetem művészettörténeti tanszékének oktatója. Emellett a bölcsész- és turisztikai tanulmányok professzora a Costa Rica-i Nemzeti Egyetem libériai tagozatán. A Columbia Egyetemen, a Barnard Főiskolán szerzett diplomát, művészettörténeti doktorátust pedig a New York-i City University (CUNY) diplomás központjában kapott. 2013 és 2019 között az ICOM Costa Rica elnöke volt, jelenleg nemzeti bizottságának pénztárnoka és a Latin-Amerikai és Karibi Regionális Szövetség (ICOM LAC) pénztárnoka. Tagja az EU – LAC Múzeumok projekt irányítóbizottságának, és 2017 óta tagja a Múzeumok meghatározása, kilátásai és lehetőségei állandó Bizottságának (MDPP).

 

Bruno Brulon a Rio de Janeiro Állami Szövetségi Egyetem (UNIRIO) muzeológia professzora és a brazíliai muzeológia és örökség posztgraduális programjának (UNIRIO / MAST) professzora, ahol koordinálja a kísérleti muzeológia és képalkotással foglalkozó kutatócsoportot. 2013 óta a Nemzetközi Muzeológiai Bizottság (ICOFOM) alelnöke volt. 2014 és 2019 között a világ több egyetemének támogatásával koordinálta a History of Museology című ICOFOM projektet. Jelenleg az ICOFOM elnöke, és koordinálja a Múzeumok, közösségi akciók és a dekolonizáció elnevezésű.

 

 

Forrás: icom.museum

konferencia, muzeológia, múzeum, #muzeumokajovoert, programajánló
2020-06-23 17:00
bezárás, muzeológia, múzeum, NEMO
2020-05-02 09:00