EN facebook

Könyvbemutató és régészeti programok a Nemzeti Múzeum az Altamira barlangrajzai – A művészet kezdetei kiállításán

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-05-13 07:00

Szűk egy hónapig látogatható az Altamira barlangrajzai – A művészet kezdetei című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. Jégkori vadászok - A paleolitikum öröksége Magyarországon címmel pedig könyvbemutatóra várja a múzeum az érdeklődőket 2024. május 17-én, majd a tárlat finisszázsa a Régészet Éjszakája rendezvényen teljesedik ki. A Régészet Éjszakája – a Múzeumok Éjszakájához hasonlóan – különleges attrakciókat kínál június 1-jén, többek között zseblámpás tárlatvezetést a június 2-án már záró régészeti kiállításban.

Az Altamira barlangrajzai – A művészet kezdetei című tárlat a legismertebb festett őskőkori barlang, a spanyolországi Altamira-falfestményeinek világát mutatja be. A barlangrajzok fényképei eredeti méretben tárulnak a látogatók szeme elé. A Nemzeti Régészeti Intézetben található magyar anyagnak hála, a közönség bepillantást nyerhet a mai Magyarország területének felső paleolitikumába is. A kiállításban bemutatják a barlang megtalálásának körülményeit és magát a felfedezőt. A látogatók megtekinthetik a híres bölényrajzokat, a barlangi művészek kéznyomait is, de már csak 2024. június 2-ig.

 


HistorIQ - Jégkori vadászok, A paleolitikum öröksége Magyarországon - könyvbemutató

Május 17-én, délután fél 5-től az Altamira-kiállításban kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeum új, ismeretterjesztő sorozatának első kiadványának bemutatására. A HistorIQ címet viselő sorozat célja a tudomány népszerűsítése, ami gazdagon illusztrált kötetekben kívánja bemutatni Magyarország kiemelkedő régészeti emlékeit a múltunk iránt érdeklődő nagyközönségnek. A sorozatban feldolgozásra váró témák között helyet kapnak a régészeti korszakai, a Kárpát-medence ősi népei és kultúrái. Az első kötet az őskőkor magyarországi vonatkozásait tárja az olvasó elé. A kötetet bemutatja a szerző: dr. Lengyel György régész és dr. Virágos Gábor, a Nemzeti Régészeti Intézet vezetője.

 


Régészet Éjszakája: A régészet sötét oldala

Május 31-én Korlátlan régészet: határokon átnyúló történetek címmel érkezik a Régészet Napja és A régészet sötét oldala eseménnyel robban be június 1-jén a Régészet Éjszakája a Magyar Nemzeti Múzeumban a Nemzeti Régészeti Intézet szervezésében. Zseblámpás tárlatvezetés az Altamira kiállításban, ókori gladiátorviadal, középkori párbaj és közös reneszánsz tánc várja a látogatókat este 6-tól. A régészeti kiállításokon és a programokon való részvétel mindkét nap ingyenes.


Részletes programok: mnm.hunri.mnm.hu

látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, programajánló, téma
2024-05-03 14:00
divat, emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, történelem
2023-12-15 14:00
emlékezet, múzeumtörténet
2022-07-22 12:00