EN facebook

Konferencia a múzeumi raktárakban őrzött műgyűjtemények helyzetének megvitatásáról

FELHÍVÁS

2024-04-23 17:00

A párizsi Sorbonne Nouvelle University és az ICOM szakmai párbeszédet nyit a nemzetközi szakma berkein belül a múzeumi raktárakban őrzött műgyűjtemények konzerválása és tárolása köré épült kérdéskörök megvitatásáról. A rendezvény október 29. és 31. között lesz megtartva és május 15-ig lehet jelentkezni.

 

Évszázadokon át a múzeumi raktárakban őrzött műgyűjtemények az intézmény tudományos gerincét képezték. Ugyanakkor nemcsak őrizték, hanem átmentették és bővítették a következő generáció számára. Az utóbbi évtizedek alatt egyre több nemzetközi múzeum (pl. a londoni Victoria and Albert Museum) nyitotta meg raktárait a látogatók és a szakma számára.

 

Ennek köszönhetően lehetővé vált, hogy a múzeumi raktár látványtárból egy közösségcentrikus térré alakuljon át. Ettől eltekintve a magyarországi muzeális raktárak mostani helyzete komoly kérdéseket vet fel a muzeális intézmény és a közösség közötti viszonyrendszeren belül.

 

A kortárs és fejlődő múzeumi raktárak multidiszciplináris szereppel vannak felruházva. Nemcsak a műtárgyak konzerválása, hanem bemutatása és dokumentálása is létfontosságú szerepet kapnak. Ettől eltekintve az újfajta társadalmi és kulturális kérdések milyen mértékben egyeztethetőek össze a jövő múzeumi raktáról kialakult elképzeléseinkkel.

 

Az így felmerülő kérdésekre a párizsi Sorbonne Nouvelle University -ben zajló konferencia előadói fognak majd választ nyújtani. Az október 29. és 31. között megrendezendő konferenciára nemzetközi és magyarországi muzeológusok jelentkezését is várják.

 

A jelentkezéshez szükséges információkat itt lehet letölteni, s az absztraktot erre az e-mail címre kell elküldeni: storage@icom.museum

 

Jelenkezési határidő: 2024. május 15.

 

 

További információ a konferenciáról