EN facebook

Klímaváltozás és művészet - Klíma Biennálé kezdődik Bécsben

TÉMA

2024-04-05 21:00

Száz intézmény, szervezet és kezdeményezés részvételével pontosan száz napon át tart az első bécsi Klíma Biennálé, amely az éghajlatváltozás kérdéseit köti össze a művészettel. A biennálé helyszíne az egész város, a cél, hogy felhívják a látogatók figyelmét a természeti és a társadalmi változásokra, és szembesítsék őket egy olyan jövővel, amelyet a klímaváltozás ural.

 

A Klíma Biennálé nagyközönségnek szánt programja 2024. április 6-án, szombaton indul. Városszerte nap mint nap különböző, a klímaváltozással foglalkozó művészeti akciókkal találkozhatnak majd az érdeklődők. Kiállítás, interaktív felolvasóest, az újrahasznosításon alapuló építészeti projekt és speciális koncertek is szerepelnek a programban.

 

A biennálén a nagy bécsi kiállítóházak - a Belvedere21 vagy a Weltmuseum -, a Wiener Festwochen, valamint az osztrák főváros független művészei éppúgy részt vesznek, mint a jövő generációjával foglalkozó szervezetek.

 

A fesztivál központja a nemrég felújított KunstHausWien, ahol az Into the Woods című kiállítás látható. Az erdővel mint élőhellyel foglalkozó tárlat középpontjában az emberi tevékenység - rendszerint pusztító - hatása áll az erdei ökoszisztémára. A múzeum Projektraum Garage nevű projektműhelyében upcycling foglalkozásokat tartanak majd, az "Arapolis" nevű installáció pedig azt mutatja meg, milyen jövő várhat ránk 2070-ben. A múzeum belső udvarán felállított klíma-kultúra-pavilonban különböző programok, például koncertek, felolvasóestek lesznek.

 

A biennálé fesztiválhelyszíne az egykori Északnyugati pályaudvar területe, a Nordwestbahnhofgelände, amely ma Bécs egyik legjelentősebb városfejlesztési területe. A lebontásra ítélt buszterminálban a Songs for the Changing Seasons szól majd, amely állati és emberi zajok keveréke és különböző filmvetítésekhez, videóinstallációkhoz szolgál majd háttérzeneként. A területen működő "Biofabrique"-ban a bécsi műszaki egyetem hallgatói régi alapanyagokból igyekeznek új anyagokat létrehozni: olyan kérdésekkel foglalkoznak majd, mint hogy mit lehetne kezdeni a metróépítéseken kiásott földdel vagy egy pékség zsemlemorzsájával. A terület szabadtéri részén gyermekjátszótér, művészeti installációk és egy klímakantin várja a látogatókat. Ennek árai a klímaváltozás árához igazodnak.

 

A biennálé programkínálatában többek között meditációs tanfolyam és a Práterbe tervezett kirándulás is szerepel, de az érdeklődők azt is megtanulhatják, hogyan lesz a kombucha gombából festővászon, vagy miként hozhatnak létre mémeket.

 

A Volkskundemuseumnál megrendezett aktivizmustáborban pedig megtanulhatják, hogyan kell jól kampányokat kidolgozni vagy tiltakozásokat szervezni.

 

A Haus der Geschichte kiállítása a környezetvédelmi mozgalmak történetével foglalkozik, a Foto Arsenalban a víz, a Kunsthalle Wienben pedig a nap körül forog majd minden.

 

 

További információ és borítókép forrása: aestheticamagazine.com

konferencia, #muzeumokajovoert, műhely, szervezet, téma, természettudomány
2023-12-20 18:00
kiadvány, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, téma, természet
2024-03-16 16:00
külföld, múzeum, #muzeumokajovoert, NEMO, téma, természet
2023-01-06 16:00