EN facebook

Klasszikus mesterek nyomában

Aba-Novák Vilmos, Nagy Imre és művészbarátai művészetét bemutató táralt nyílt Csíkszeredán

2018-05-30 15:00

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a Csíki Székely Múzeum közötti hagyományosan jó szakmai együttműködésnek köszönhetően a 2018. május 17 – én , Klasszikus mesterek nyomában – Aba-Novák Vilmos, Nagy Imre és művészbarátaik címmel újabb nagykiállítás nyílt a múzeumban, melynek kurátora Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese.

 

Az erdélyi viszonylatban előzmény nélküli kiállítás a 125 éve született Zsögödi Nagy Imre és ifjúkori pályatársai előtt kíván tisztelegni.A kurátor tudatosan helyezte a hangsúlyt Szőnyi István és különösen Aba-Novák Vilmos művészetére, ugyanis az útját kereső csíki művész a baráti szálak mellett szakmai példaképként tekintett rájuk. A budapesti Képzőművészeti Főiskola egykori növendékeiből verbuválódó „rézkarcoló nemzedék”emblematikus alakjait mutatja be tárlat.

 

 

Elmondható, hogy a főként Szőnyi, Aba-Novák, Korb Erzsébet és Patkó Károly által képviselt magyarországi neoklasszicista csoport művészetét átfogó módon bemutató monstre kiállítás (Árkádia tájain. MNG, 2002) mellé teljes joggal zárkózik föl a mintegy hatvan alkotást összehangoló, jelenlegi kurátori koncepció. A tárlatban törekedtek arra, hogy néhány erdélyi párhuzamot, kapcsolódási pontot is felvillantsanak: ezért Jándi Dávid, Mágori Vargha Béla, Mund Hugó, Szolnay Sándor műveit is beválogatták. Érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán szereplő fő művekkel együtt magángyűjtemények fontos darabjai is helyet kapnak a Mikó-vár termeiben.

 

 

Klasszikus mesterek nyomában – Aba-Novák Vilmos, Nagy Imre és művészbarátai

 

2018. május 17. – augusztus 31.

 

Csíki  Székely Múzeum

 

NYITVATARTÁS

kedd-vasárnap: 9.00-17.00  

Utolsó belépés zárás előtt 30 perccel.

 

RENDKÍVÜLI NYITVATARTÁS

Múzeumok Éjszakája:

június 23., szombat: 9.00-00.00

helytörténet, kiállítás, múzeum, múzeumtörténet, néprajz
2017-09-05 12:00