EN facebook

Székelyföldi Szent László falképek Tatabányán

KIÁLLÍTÁSAJÁNÁLÓ

2018-01-24 08:00

Szent László falképek Székelyföldön címmel nyílt időszaki kiállítás január 23-án a Tatabányai Múzeum galériájában. A Magyar Kultúra Napja alkalmából nyíló tárlat Székelyudvarhelyről érkezett, s többek között a hévízi és a keszthelyi közönség is megcsodálhatta már.

 

A kiállítás anyaga tizenkét székelyföldi templom freskóiból áll össze, ennek köszönhetően szépen kirajzolódik Szent László király alakja és kultusza, melynek egyházi és világi jelentősége kiemelkedőnek mondható a magyar történelemben. A szent lovagkirályt már életében nagy becsben tartotta az ország népe, legendás alakját övező tisztelet és megbecsülés az évszázadok során mit sem kopott fényéből.

 

A tárlat a templomfreskókon keresztül neki állít tiszteletet a 2017-es Szent László-emlékév – trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója – apropóján. Az anyag Elekes Gyula ötlete nyomán állt össze, a fotókat pedig Magyari Hunor készítette. A vándorkiállítás február 25-ig várja az érdeklődőket a Tatabányai Múzeum kiállítóterében.