EN facebook

Magyarországon mutatja be gyűjteményeit a Székely Nemzeti Múzeum

VENDÉGKIÁLLÍTÁS

2018-02-09 08:11

Magyarországon mutatja be gyűjteményeit a Székely Nemzeti Múzeum, mely épülete felújítása idejére kénytelen lesz bezárni sepsiszentgyörgyi kiállításait – nyilatkozta az MTI-nek szerdán Vargha Mihály, az intézmény igazgatója. 

 

Vargha Mihály elmondta: a múzeum Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi épülete terveik szerint ez év végétől nem lesz látogatható. Nem szeretnék azonban a legértékesebb gyűjteményeiket raktáron tartani az épületfelújítás idején, ezért azt tervezik, hogy egyes kiállításaikat körbeviszik Magyarországon, de akár Romániában is. Ennek megfelelően ez év augusztus 22-én nyitják meg Budapesten a Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia kiállítótermében a Pantheon című képzőművészeti kiállításukat, amely keretében a legfontosabb klasszikus képzőművészeknek: Mattis-Teutschnak, Nagy Albertnek, Jecza Péternek, Gazdáné Olosz Ellának, Baász Imrének állítanak emléket. 

 

A Lészen ágyú című kiállítást, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc háromszéki eseményeit foglalja össze, 2019 tavaszán a budapesti Hadtörténeti Múzeumban mutatják be. E kiállítás legértékesebb tárgya a Gábor Áron által öntött rézágyúk egyetlen megmaradt példánya. Vargha Mihály elmondta: ha már 800 kilométert utazik Budapestig a gyűjtemény, azt szeretnék, hogy minél több magyarországi centrumba eljusson. A Pantheon kiállítás időszakos befogadására eddig Veszprém és Szeged, a Lészen ágyú kiállítás befogadására pedig Szeged, Kecskemét és Székesfehérvár jelentkezett. 

 

Az igazgató megemlítette, a Székely Nemzeti Múzeum 1900-ban már részt vett a párizsi világkiállításon, de azóta csak gyűjteménye egyes tárgyai jutottak el külföldi kiállításokra. Ez lesz az első alkalom, amikor székhelyétől távol a legértékesebb gyűjteményeivel mutatkozik be az intézmény. Hozzátette, mind a képzőművészeti, mind a történeti kiállítás része lesz egy olyan bemutató is, amely Erdélyről, a székelyekről, Kós Károlyról közöl információkat, hogy valamennyi látogató megfelelő felvezetést kapjon a kiállított anyaghoz.

 

A Székely Nemzeti Múzeum sepsiszentgyörgyi épülete a felújítás kezdetétől várhatóan két és fél-három évig marad zárva a látogatók előtt.

helytörténet, kiállítás, múzeum, múzeumtörténet, néprajz
2017-09-05 12:00
kiállítás, külföld, múzeum, néprajz, történelem
2017-12-01 14:00