EN facebook

Kisfaludi Strobl 140 programsorozat Zalaegerszegen

TÉMA

2024-04-12 07:00

Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész, a zalai Alsórajk szülötte, kétszeres Kossuth-díjas képzőművész, Zalaegerszeg díszpolgára 140 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot, s ebből az alkalomból a Göcseji Múzeum programsorozattal emlékezik rá.

 

A város számos pontján is találkozhatunk alkotásaival, elég, ha a Rózsák terén vagy a Vizslaparkban járunk, ha a Göcseji Múzeum előtt haladunk vagy a Városi Sportcsarnok felé egy-egy sportmérkőzésre sietünk. De az ország számos pontján elhaladunk alkotásai mellett, még ha nem is tudja a városlakó, kinek a művére vet egy pillantást. Egerben a Végvári harcok, Budapesten a Szabadság-szobor és a Városligetben a Darányi Ignác-emlékmű, de Londonban, Párizsban és Moszkvában a legnevesebb gyűjteményekben is ott vannak az alkotásai.

 

Zalaegerszegen májusban városházi vitrinkiállításon mutatjuk be Kisfaludi Strobl egyik alkotását, Szent Imre herceg kisméretű szobrát, amelynek életnagyságnál nagyobb változatát Izabella főhercegnő megrendelésére, 1930-ban állították fel Budapesten, a mai Móricz Zsigmond körtéren.

 

Június 22-én, a Múzeumok éjszakáján is szentelünk egy programot az alkotónak. A művész a Göcseji Múzeumban lévő, A klasszikus szépség mestere című állandó kiállítása - ami a mester értékes hagyatékából került az intézménybe - erre az egyetlen estére kibővül. Új, csak ritkán látható alkotásokat helyezünk ki a többi mellé, amelyekről számos érdekességet is megosztunk az érdeklődőkkel.

 

Bemutatjuk az egyedülállóan gazdag életutat, a fél évszázadon keresztül a hazai művészet élvonalát képező szobrászi világot. A közönség megtudhatja, honnan nyerte a címét a Finálé című kisplasztika, vagy mi a különbség az arisztokrata Lady Plunkett és Claire Luce színésznő egyaránt Londonban készült táncoló figurájának mozdulatsora között.

 

Idén emlékezünk a mester születésének 140. évfordulójára
 

Idén július 1-jén emlékezünk a szobrász születésének 140. évfordulójára. Ezen a napon ismét megrendezzük a közönségkedvenc programunkat, a Múzeumi kerengőt. A rendezvény kezdetén Dr. Kostyál László művészettörténész rövid előadást tart, ami a művész életpályájának összefoglalása az alsórajki indulástól a budapesti, bécsi, párizsi tanulmányokat követően a legreprezentatívabb megbízásokig és az akadémiai katedráig, magas hazai kitüntetésektől, a londoni felső tízezer, majd a moszkvai művészeti elit elismerésétől kísérve. Egy kivételes életút tükre, amely az aktuális trendeket figyelmen kívül hagyva mindenkor a klasszikus szépségideálhoz ragaszkodva érte el világraszóló sikereit.

 

Kisfaludi Strobl alkotásai fél évszázaddal halála után is köztereink díszei, a Szabadság-szobor fővárosunk jelképe, kisplasztikái a műkereskedelem keresett darabjai, portrészobrai pedig az elmúlt évszázad jeleseinek arcképcsarnokát képezik. Az előadáshoz kapcsolódó séta során a szobrásznak a múzeumépület különböző pontjain kizárólag erre az alkalomra elhelyezett, ritkán látható alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.

 

Várjuk az érdeklődőket nagy szeretettel, emlékezzünk Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművészre és járjuk körbe a gazdag életutat közösen!

 

A Göcseji Múzeum weblapján egy virtuális tárlaton tíz remekmívű és kiemelkedő jelentőségű alkotásának rövid bemutatásával adunk keresztmetszetet a szobrászművész hagyatékából. Néhány egészen biztosan ismerős lesz!

 

 

Borítókép:

A Göcseji Múzeumban őrzik a szobrászművész hagyatékának jelentős részét
design, felhívás, múzeumpedagógia, műhely, pályázat, téma
2024-04-01 18:00
gyűjtemény, látogató, múzeumandragógia, programajánló, tárgy, téma
2023-10-28 07:00
emlékezet, gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, programajánló, téma
2024-02-13 20:00