EN facebook

Kínai selyemművészeti kiállítás nyílt a Mezőgazdasági Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2023-10-25 07:00

Csodálatos Selyemút címmel kínai selyemművészeti kiállítás nyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A tárlat a kínai kultúra egy különleges szegmensét mutatja be, hiszen a selyemkészítés ősi technikáját ötvözi a mai viseletkultúra bemutatásával.

 

Kína a világ egyik legrégebbi, és folyamatosan létező civilizációja, amely felbecsülhetetlen jelentőségű kulturális értékeket hozott létre, és amelyeket ma is figyelemre méltó teljesítményekkel gyarapít - emelte ki Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára a tárlat megnyitóján.


Több magyar városban számos kiállítás mutatta már be a kínai kulturális örökséget, és ezzel párhuzamosan Kínában is több lehetőség adódik a magyar kultúra megismerésére.

 

A tárlaton kiállított selyemruhák mai tervezők alkotásai, amelyek reflektálnak erre a gazdag örökségre, megjelenítve azokat az ábrázolásokat, motívumokat, amelyek az ősi Kína hagyományaira reflektálnak - hangsúlyozta az államtitkár.

 


Kung Tao, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete emlékeztetett, hogy idén ünneplik az Egy övezet egy út elnevezésű kezdeményezés tizedik évfordulóját, amelyhez a most nyíló kiállítás is kapcsolódik. Az évforduló alkalmából Pekingben az elmúlt héten rendezték meg a kezdeményezés harmadik csúcstalálkozóját, amelyre több mint százötven ország és mintegy negyven nemzetközi szervezet képviselője érkezett Kínába, és amely több mint négyszáz együttműködést eredményezett.


A nagykövet méltatta az elmúlt években Kínában megvalósult magyar kiállításokat, amelyeket naponta több tízezren tekintettek meg. A Csodálatos Selyemút című tárlatról kifejtette, hogy a tárlatot mintegy nyolcvan ősi, restaurált selyemszövet és a kortárs viseletművészet néhány darabja alkotja, amelyek hozzájárulnak, hogy a magyarok közelebbről, élményszerűen is megismerhessék a kínai kultúrát és művészetet.


A kiállítás a Kínai Nemzeti Selyemmúzeum, a Budapesti Kínai Kulturális Központ, az Iparművészeti Múzeum, valamint a Magyar Mezőgazdasági Múzeum együttműködésében valósult meg.

 


Csi Hsziao-fen, a Kínai Nemzeti Selyemmúzeum főigazgatója elmondta, hogy a tárlat három részből áll. Az első rész A selyem és a Selyemút címet viseli, a második az ősi selyemmintákat mutatja be, a harmadik rész középpontjában pedig az ősi kínai selyemminták megújítása és a jelenlegi selyemművészet mintáinak alkalmazása áll. Ezeken keresztül mutatják be a kínai selyemművészet művészi fejlődését.

 

Kiemelte, hogy hangsúlyos szerepet kap a tárlaton az ősi minták felhasználása a ruhatervezésben, amely egyúttal jó példája a hagyományos kultúra megújításának is. A kiállítás hatvan önálló egységben hetvennégy ősi selyemkelmét és modern ruhaművészeti tárgyat mutat be. A tárgyakat a Kínai Nemzeti Selyemmúzeum gyűjtötte és készítette elő bemutatásra a magyar közönség számára. Hozzáfűzte, hogy a kiállítás a magyar bemutató után világkörüli turnéra indul.


Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója felidézte, hogy a múzeum épületében 1897-ben nyílt meg az első olyan kiállítás, amely Kína többezer éves hagyományokon nyugvó selyemkultúrájához kapcsolódott. A tárlat a magyarországi selyemhernyó-tenyésztést és a selyemipar meghonosítását tekintette feladatának, amely azonban nem tudott sikereket elérni.


"A hagyományok tisztelete, megbecsülése, valamint továbbörökítése a kínai emberek számára éppen úgy fontos, mint a magyarok számára. (...) A kultúrák párbeszéde ma talán még fontosabb mint egykor, hiszen ha megismerjük egymást kulturális értékeit, akkor jobban megértjük a másik fél gondolkodását. Mindez pedig segíti a népek közeledését, és megteremti a kölcsönös együttműködés alapjait" - húzta alá az igazgató.

 


A kiállítást interaktív kézművesfoglalkozások teszik teljessé.

 

A kínai selyemművészeti tárlat 2023. december 3-ig látogatható.

 

 

Fotók: MTI/Soós Lajos

gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz, technika
2023-08-26 07:00
design, gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, kortárs, látogató, #muzeumokajovoert, természet
2023-10-05 07:00
gyűjtemény, kiállítás, külföld, látogató, technika, történelem
2022-02-22 20:00