EN facebook

Büszkeségeink, a Hungarikumok címmel nyílt kiállítás a Vajdahunyadvárban

KIÁLLÍTÁS

2023-08-26 07:00

Büszkeségeink, a Hungarikumok címmel nyílt időszaki kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a budapesti Vajdahunyadvárban.

 

Nagy István agrárminiszter a megnyitón kiemelte, hogy a kiállítás megrendezésével a múzeum fontos küldetést vállalt magára. A tárlatot megtekintve a magyarok rácsodálkozhatnak arra, hogy mennyi értékünk van, és a külföldről érkezők is láthatják eredményeinket.

 


Estók János, a múzeum főigazgatója elmondta, hogy a kiállítás azt mutatja be, hogy hogyan formálódtunk magyarrá. Bő ezer év alatt, hogyan formálódott lelkiségünk, gondolatiságunk, életvitelünk és az a szellemi és anyagi kultúra körülöttünk, amlynek mentén magyaroknak nevezzük magunkat.

 

A hungarikumok azok, amelyek ezt az érzületet megtestesítik - emelte ki.


A csaknem 90 hungarikum közül az agrárszférához, - a mezőgazdasági termelés mellett az életmódhoz, életvitelhez és az élelmiszeriparhoz - kapcsolódó több mint 50 hungarikumot emelték ki. A tárlat igazi összegzés, az gondolatiság ismerhető meg, ami ezekben a tárgyakban, hagyományokban, viseletekben, a lelkiség különböző megnyilvánulásaiban, beleértve a népmeséket is, jelen van.


A tárlaton megjelenő témákat ki is bontják, hiszen az elmúlt időszakban a Herendi Porcelánmanufaktúrával két időszakos kiállítást valósítottak meg közösen, tavasszal zárták a halasi csipkét bemutató tárlatot, őszi tárlatuk középpontjában pedig a Hortobágy áll, a hungarikumokat is megjelentetve.

 


A Büszkeségeink, a Hungarikumok című tárlat összegyűjtve mutatja meg a magyarság kincseit: nyelvünk, irodalmunk, tudományunk eredményeit, az egykori és mai lángelmék teljesítményeit. A kiállításon együtt vannak jelen a történelmi múlt a tudomány és a kultúra teljesítményei, a gasztronómia kiválóságai és a kreatív magyar elme találékonyságai.

 


Az október közepéig látható tárlat kurátora Orosz Diána gyűjteményi főosztályvezető, a látvány Sárik Zsanett grafikus munkája.

 

 

Borítókép:

Lóverseny makettje a Büszkeségeink a hungarikumok című időszaki kiállításon.

Fotó: MTI/Lakatos Péter