EN facebook

„Mi változzunk, ne az éghajlat!” - Fenntartható dizájn az Iparművészeti Múzeum Körforgásban kiállítás-sorozatán

KIÁLLÍTÁS

2023-10-05 07:00

Mi változzunk, ne az éghajlat! – ez a szlogen olvasható az újrahasznosított anyagból készített táskakollekció pántján, amelyet a nemzetközileg ismert, nagy márkákkal együttműködő orosz származású designer, Buliash Todaeva tervezett. Ez a fenntartható design szellemében készült, egyedülálló tárgycsoport kerül reflektorfénybe 2023. október 5-től az Iparművészeti Múzeum Körforgásban című sorozatának következő kiállításaként.

 

A Körforgásban című sorozat immár több évre nyúlik vissza, melynek keretében a múzeum arra kér fel kortárs designereket, hogy válasszanak ki egy-egy tárgyat vagy tárgycsoportot a múzeum gyűjteményéből és abból inspirálódva hozzanak létre saját designt. Az így létrejött új tárgy(ak)at egy időszaki kiállításon a nagyközönség is megtekintheti, majd ezt követően bekerül(nek) a múzeum gyűjteményébe.

 

Az Iparművészeti Múzeum 2021 júliusában kérte fel Buliash Todaevát, hogy legyen a Körforgásban sorozat következő résztvevője. A 2022 márciusára tervezett budapesti kiállítás megnyitóját a februárban kirobbant orosz–ukrán háború azonban meghiúsította. A helyzet radikálisan megváltozott, egy határokon átívelő, különféle kultúrákat összekötő projektet a szervezők felfüggesztették. Todaeva 2022 áprilisában maga mögött hagyva addigi életét, sikeres designvállalkozását, elhagyta Oroszországot, hogy Franciaországban folytathassa azt a missziót, ami munkájában a legfontosabb: az etikus működés és a fenntartható design.

 

 

Todaeva a fenntartható designszemlélet híveként olyan tárgyak létrehozására törekszik, ahol már a tervezés első szakaszában szempontként jelenik meg, hogy a megszülető tárgy minél kevésbé terhelje meg a környezetet. Társadalmi szempontból is igyekszik újragondolni azokat a problémákat, melyeket a design- és divatipar okoz. Munkájával olyan tárgyakat hoz létre, melyek új technológiákkal, vizuális eszközökkel, illetve a kisszériás gyártás révén nemcsak regionális identitást hordoznak, de társadalmi hatással is bírnak.

 

 

A Körforgásban című sorozat szellemében a designer három Magyarországon készült tárgyat - a hatvanas–hetvenes évek fordulójáról származó piros lakktáskát, valamint Szilvássy István 1985-ben készült, öt darabból álló Kentaur bútorcsaládjából egy karosszéket és egy asztalt - választott ki inspirációként. Ebből született meg az ökológiai lábnyomát tekintve is egyedülálló táskakollekció, amely – az említett gyűjteményi műtárgyakkal és az alkotó életművét bemutató idővonallal együtt - 2023. október 5-től látható a Városligeti fasori Ráth-villa időszaki kiállítóterében.

 

Jegyek a programokra már kaphatók a Jegymester oldalán.

 

Helyszín: Ráth György-villa, 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

 

 

A tárlat megtekinthető 2024. január 7-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

 

Az Iparművészeti Múzeum fenntartója a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

 

A projekt a Liszt Intézet Moszkva – Magyar Kulturális Központ közreműködésével jött létre.

gyűjtemény, kiadvány, kiállítás, külföld, #muzeumokajovoert, technika, téma, természet
2023-07-30 20:00
gyarapodás, gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, látogató, tárgy
2023-08-28 07:00
gyűjtemény, kortárs, külföld, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, szervezet, téma, természet
2023-09-30 07:00