EN facebook

Kihirdették az Év Tájháza cím 2020-as nyertesét

ELISMERÉS

A Felpéci Tájház nyerte el a 2020-ban meghirdetett Év Tájháza címet. A tájház nem csupán egy megfelelő módon helyreállított népi műemlék és néprajzi gyűjtemény, hanem a közösségi, hagyományőrző események kedvelt színtere is, ahol gyerekek és felnőttek játszva sajátíthatják el dédszüleik korának ismeretanyagát.

 

A műemléki védettség alatt álló tájház és a szőlőhegyi présház értékes kincseket őriz meg a Sokoróaljai-dombság kulturális hagyományaiból, épített örökségéből.

 

A Felpéci Tájház (Dombi Alajosné fotója)

 

A falu központjában álló gyűjtemény és a szőlőhegyi présház szakmailag hiteles képet tár a látogatók elé. A tudatosan felépített tevékenység része a gazdag programkínálat, amely a közösség aktív részvételével, önkéntesek bevonásával valósul meg. Példaértékű múzeumpedagógiai tevékenységük kiterjed a bemutatókertre is, amelynek kialakítása újszerű és egyben követendő a hagyományok továbbadása terén. Dicséretes a térség oktatási-nevelési (óvodától a felsőoktatás) intézményeivel folytatott együttműködésük és a határon átívelő tevékenységük is.

 

Tájházpedagógiai foglalkozás (Dombi Alajosné fotója)

 

A tájegység népi építészetét hűen tükröző épület szoba-konyha-kamra beosztású, háromhelyiséges, egysoros elrendezésű. A felújítás során nagy gonddal óvták meg, állították helyre a földből, sárból (pelyva adalékkal), illetve vályogból épült falakat, a földes padlózatot, a nádból készült héjazatot, szakértelemmel alkalmazva a hagyományos építési technikákat, összességében az eredeti körülményeket hitelesen felmutató állapotot megteremtve.

 

A ház berendezése, az enteriőr kialakítása ugyancsak autentikus, egykori evangélikus lakóinak életmódját idézve egyszerű, puritán. A lakásbelső megjelenítése mellett a tájházban megtekinthetőek a helyben leginkább használt mezőgazdasági szerszámok, illetve a méhészethez kapcsolódó tárgy- és eszközállomány is.

 

Présház mögötti sétatér (Király Katalin fotója)

 

A Felpéci Tájház igazi értékét azonban mégis az adja, hogy nem csupán egy megfelelő módon helyreállított népi műemlék és néprajzi gyűjtemény, hanem a közösségi, hagyományőrző események kedvelt színtere is, ahol a gyerekek játszva sajátíthatják el dédszüleik korának ismeretanyagát, ugyanakkor a felnőtteknek is maradandó élményt jelent a számukra biztosított programok gazdagságával.

 

A Felpéci Tájház épületegyüttesén jól megmutatkozik a több évtizednyi szakmai hozzáállás, a hozzáértés és a fáradtságos civil munka. A tájház főépülete, mely valaha egy felpéci lakóház volt, kiváló állapotban van. Napjainkban ez nagy szó, hiszen nagyon kevés már a népi építészethez az azt megillető minőségben értő szakember. Hagyományos népi építészeti technikákkal ilyen kiváló műszaki állapotban tartani egy népi építészeti emléket napjainkban rendkívüli kihívás. A Felpécért Alapítvány ezzel szemben nemcsak a meglévő épület állapotát képesfenntartani, hanem bővülni, fejlődni is tud. Az eredeti tájház „mag” közösségi térbe való bekapcsolása az épület háta mögötti hozzáépítéssel az Alapítvány kulturális közösségszervező és oktató tevékenységét szolgálta, ezáltal megvalósult a tájházi gyűjtemény a helyi közösség napi szintű tevékenységébe való bekapcsolódása. Építészeti szempontból a műszaki minőség mellett legalább ennyire fontos a funkcionális minőség és a szociális hozzáadott érték. Az új épület építészetileg nem konkurál a tájházzal, megjelenésében markánsan elkülönül, egy percig sem áll fenn annak a veszélye, hogy szakavatatlan szemek összemossák a tájházzal. A porta tiszta és rendezett, és a tájház elkülönül a naponta használat területtől, ahol a közösségi alkalmak foglalkozásai zajlanak.

 

A Felpécért Alapítvány tájházi épületegyüttes felsorolása azonban még itt nem ér véget, hiszen a közelmúltban sikerült a Kubinyi Ágoston Programra benyújtott pályázati forrásból a tájházi gyűjteményükbe bekapcsolniuk a község szőlőhegyén található hagyományos présházépületet a hozzá tartozó szőlő és gyümölcsössel. A présház követőenimmár a tájházegyüttes tereit is gazdagítja, sajátos tematikájú kiállítóterével, bemutatójával, a szabadtéri pedagógiai célú használat lehetőségével. Ennek a felújításnak a megvalósítása is példa értékű, hiszen egy olyan együttműködés keretében jött létre, ahol nem csak az épület népi építészeti értékei maradtak meg, hanem egy tudásátadó építőtábor, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Tájházigazgatósága által szervezett Népi Építészeti Nyári Egyetem kapcsán maga a népi építészeti tudás is – gyakorlati tudás formájában – tovább öröklődött.

 

A Felpécért Alapítvány kis lépésekben végzett, de megfontolt és alapos, áldozatos munkáját a Magyarországi Tájházak Szövetsége példaértékűnek tartja. Az alapítvány elnöke, Dombi Alajosné néhány hónapja, 2020. szeptember 4-én vehette át Az Év tájházvezetője elismerést, így egy éven belül sikerült elnyerniük a Tájházszövetség két rangos díját is.

 

 

A borítókép Dombi Alajosné fotója.

díj, muzeológia, tájház, természet
2020-09-12 07:00
Az év múzeuma, helytörténet, múzeum, múzeumtörténet, pályázat, Pulszky Társaság
2020-10-06 17:15