EN facebook

Az év múzeuma 2020 díj esélyese: Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény – Heimatmuseum, Budaörs

2020-10-06 17:15

 A Múzeumi ReStart megnyitó ünnepségen, 2020. október 9-én adják át Az év múzeuma díjat. A díjat idén két kategóriában adja ki a Pulszky Társaság. Az 1996-ban alapított elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, amelyet az adott intézmény elmúlt évi fejlődését értékelve, az eredményeket összevetve ítélnek oda a bírálók. A „nagy múzeumok” sorában az országos múzeumok, országos szakmúzeumok és a megyei hatókörű városi múzeumok versenyezhetnek, a „kis múzeumok” versenyében a területi múzeumok, tematikus múzeumok, közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek szerepelnek. A Magyar Nemzeti Múzeumban rendezendő díjátadót a pandémia miatt csak online követhetjük, azonban ne hagyjuk ki az izgalmasnak ígérkező rendezvényt, hiszen az utolsó pillanatokig titkos, mely intézmények viszik haza az idei elismeréseket. Szurkoljunk Az év múzeuma kategóriában a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjteménynek!

 

 

A múzeumról

 

A Helytörténeti Gyűjtemény 1980-ban helyi kezdeményezésre jött létre, hogy a helyi közösségek történetét mesélje el. Az évek során mintegy nyolcvan családtól érkeztek felajánlások. 1987-ben a gyűjtemény múzeumi engedélyt kapott és beköltözhetett az egykori Wéber-házba. 1992-ben kezdték meg a néprajzi tárgyak leltárazását, időszaki kiállítást rendeztek és a kutatási eredmények publikálását is megkezdték.

 

A 2004-től a helytörténeti gyűjtemény fenntartója Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat lett, tulajdonosa pedig Budaörs Város Önkormányzata. 2006-tól a múzeumnak állandó történésze a következő évtől pedig néprajzos muzeológusa van. 2008-óta a Magyarországi Német Tájházak Információs Központjának is otthont ad. A személyi állomány bővülésével a tudományos és szakmai munka még szélesebb körűvé válhatott, valamint rendezvények sokaságát bonyolította le a múzeum.

 

Az intézmény egyre több olyan feladatot vállalhatott, amely már nem csak a helyi lakosságot érintette, így fontossá vált, hogy egy országosan ismert, a hazai németség egészéért fellépő személyiség legyen a múzeum névadója. A választás Bleyer Jakabra esett, akinek nevét 2009. január 18-án vette fel az intézmény.

 

 

Fotó: a múzeum épülete Budaörsön

 

2011-től a korábbi rendezvények tovább folytatódtak, a szervezők pedig fontosnak tartották, hogy fiatalokat is elérjenek Ennek érdekében indítottak egy szabadegyetemi előadássorozatot, emellett több pályázatot is hirdettek számukra. 

 

A múzeumnak helyetedó műemlék épület 2016-ra megérett a felújításra. A munkálatok 2018. április 24-én fejeződtek be. A múzeumépület felújítása során a lakóházzal egybeépült présházat újra összekötöttük az épülettel, ezáltal bővült a kiállítóterek száma, amely újfajta kiállítások létrehozását tette lehetővé.

 

A múzeum kiállítása

 

Az állandó kiállítás négy teremben foglal helyet, fogadószobáját az egykori kamrában alakították ki a szervezők. A falakon körbefutó csíkokon főleg a 20. század első felében készült budaörsi képeslapok láthatók tematikus elhelyezésben. 

 

A ház központi bejárata eredetileg a konyhába vezetett. Innen nyílt balra a tisztaszoba, jobbra pedig a lakószoba. A konyhát a mestergerenda osztotta ketté. Ezen kap helyet a konyha dísze, a tálas, amelyen a virágmintás, festett díszcsészéket és tányérokat tartották. 

 

A belső részen a sarokpad asztallal, a tűzhely és a stelázsi látható a legfontosabb edényekkel. A konyhában eredetileg kemence volt, amelynek füstjét a szabadkémény vezette el. A kemencét később elbontották, a helyén ma csikósparhelt áll. A konyha baloldali falánál tálalószekrény, rajta étkészlet, valamint néhány fontosabb dísztárgy látható.

A konyha első részének fontos eleme volt a tisztálkodást szolgáló sarok. A bejárati ajtótól jobbra vizespad áll, rajta zománcos vödrök. Itt találhatók a mosakodás kellékei is: zománcos lavór, a házilag főzött szappan és a hímzett törölköző.

 

 Fotó: egykori budaörsi viselet

 

A tisztaszoba jól reprezentálja a 20. század második harmadára jellemző lakberendezési stílust és életmódot. A bejárati ajtóval szemben, a két ablak közt látható a sublót az 1913-ban készített sublótterítővel. A tetején elhelyezett tárgyak elsősorban az itt élő németek mély vallásos érzületéről árulkodnak.

 

A fal mellett látható a két vetett ágy, a bejárati ajtó két oldalán egy-egy ruhásszekrény áll, ezekben az egykori budaörsi viselet darabjai csodálhatók meg.

 

Állandó kiállításunk utolsó termében tablók segítségével mutatjuk be Budaörs történetét, népi kultúráját.

Az év múzeuma, gyűjtemény, muzeológia, múzeumtörténet, Pulszky Társaság, természet
2020-10-04 07:00
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, muzeológia, múzeumtörténet, Pulszky Társaság
2020-09-25 07:00
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, múzeumtörténet, Pulszky Társaság
2020-09-21 20:00