EN facebook

Két középkori kemence 21. századi kalandja

2020-03-04 18:00

Várostörténeti szempontból is nagy jelentőségű objektumok kerültek elő Zalaegerszegen egy ásatási munkálat során. A leletanyag bővítette a város csekély számú középkori emlékeit, s ráadásul az országban ilyen nagy méretű téglaégető kemence kiemelésére sem volt még példa. Hogyan folytak a munálatok? Ismerjük meg a részleteket!

 

Három évvel ezelőtt régészeti ásatás kezdődött azon a területen, ahol felépülhet majd a Mindszentyneum, a Pehm (Mindszenty) József egykori apátplébánosnak emléket állító emlékmúzeum. Az ásatási munkálatokat a zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai végeztek. A csaknem 900 négyzetméteres ásatási területen várostörténeti szempontból nagy jelentőségű objektumok kerültek elő. Többek között középkori téglaégető kemencéket is találtak, amiből kettő nagyon jó állapotban mutatta meg magát az utókornak. Már akkor szóba került, hogy ezeket a leletanyagokat mindenképpen meg kell menteni, vétek lenne ezeket az építményeket a feltárás és dokumentálás után visszatemetni. A döntés sokáig váratott magára, de végre megszületett, a pénzügyi források is rendelkezésre állnak, s a kemencék kiemelési munkálata 2020. február közepén elkezdődött.

 

 

Zalaegerszeg eddig nem bővelkedett középkori emlékekben. A kemencék viszont éppen a 14. század végén, 15. század elején működhettek. A település ekkor került a veszprémi püspökséghez, és ebben az időszakban kezdődött meg a püspöki udvarház téglából való építése, sőt ebben az időben zajlott a korábbi gótikus templom átépítése is. A környéken tehát indokolt volt a téglaégető kemencék jelenléte. 

 

 

A csaknem három évvel ezelőtti feltárás óta ideiglenes állagmegóvást végeztek a munkatársaink: geotextillel letakarták őket, vastag szalmaréteggel borították, hogy ellenálljanak a nedvességnek és a fagynak. Most azonban a kiemelés és az elszállítás komoly fejtörést okozott a múzeum régészeinek és restaurátorainak. Az országban ilyen nagy méretű (18 és 15 négyzetméter alapterületű) téglaégető kemence kiemelésére még nem volt példa. Korábban csupán egyetlen kis méretű Árpád-kori kemencét emeltek ki a lelőhelyéről a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei. Már az előzetes felméréskor eldőlt, hogy egy tömegben lehetetlen kiemelni a kemencéket, fel kell őket darabolni és tömbökben elszállítani arra a fedett területre, ahol majd a későbbi restaurálásuk történik. A minél biztosabb egyben maradásukhoz pedig a kerámia-restaurálásnál használt anyagokat hívták segítségül. A kisebbik kemencét sikerült már tizenegy részre szedni, ezután egy vaslap alácsúsztatásával és markoló segítségével dobozba helyezik a tömböket, fóliázzák, a doboz üregeit hungarocellel és purhabbal kitöltik, ezután már csak a raktárba való elszállítás következik. 

 

 

A két téglaégető kemencét tehát ezekben a percekben is emelik ki eredeti helyükről. Ezt követi egy közel kétéves restaurálási időszak, majd a jövőben a Mindszentyneum egyik termébe visszaszállítják, ahol megcsodálhatja a közönség a két középkori műtárgyat. A modern kor szellemében virtuális eszközök és animáció is segíti majd, hogy valós képet kapjunk a kemencék korabeli működéséről.

 

képzés, látogató, műhely
2019-10-02 18:00
múzeum, múzeumtörténet
2019-02-13 09:00