EN facebook

Izgalmas tartalmak a Damjanich János Múzeumból

MÚZEUMOK NON-STOP

2021-03-13 07:00

A 2020 november óta tartó átmeneti bezárás váratlan nehézségek elé állította a múzeumi szakembereket. A probléma globális szinten érzékelhető, de míg rengeteg gazdasági nehézségekkel társul, számos pozitív hozadéka érezhető az újonnan bevezetett online szolgáltatásoknak. A virtuális térben nyitott múzeumok előnyben vannak, hiszen az online térben sokkal színesebb és kreatívabb formában tudják gyűjteményüket bemutatni, ezáltal célcsoport specifikusan kínálni a plusz szolgáltatásokat.

 

A zárva tartás ideje alatt a virtuális nyitás a Damjanich János Múzeumban is nagymértékben felgyorsult. A közösségi tartalommegosztásban jól kiegészítik egymást a különböző felületek, a tartalmak egyaránt elérhetőek minden oldalon: a Facebookon fotók rövid leírással, a Youtube csatornán új videók, a weboldalon hírösszefoglalók, míg az instagramon fotók hashtagekkel.

 

A járványhelyzet ideje alatt a múzeum munkatársai Facebook bejegyzésekben mutatják meg, min dolgoznak nap, mint nap a múzeum falain belül. Az aktuális munkafolyamatok megosztását kedvelik az érdeklődők, a személyes bejegyzések sikere kimagasló a közösségi oldalon.

 

A nagymértékű digitalizálás a mindennapi tevékenységek kiemelt eleme lett. Az interneten szabadon elérhető gyűjteményi tartalmak a bezárás idejére hasznos időtöltést nyújtanak a látogatóknak online. Korábbi időszaki kiállítások virtuális elérhetőségére adódott lehetőség a megújult intézményi honlapon. Ezen felül készülőben van annak a virtuális egységnek a kialakítása, ahol látványosabban ismerhető majd meg a különböző osztályok értékes gyűjteménye.

 

A múzeumi közösségi felületeken megosztott hírek és képek kiemelt célja az edutainment. Ennek egyik eleme a Sétáló múzeum; a Kossuth téren a múzeum bejárat mellett elhelyezett figyelemfelkeltő információs tábla hétről-hétre kevesek által ismert érdekességeket nyújt Szolnok városáról. A jelentős helytörténeti események közül kimagasló a 172 évvel ezelőtt zajlott Szolnoki Csata, idén az online tér ad teret a megemlékezésre. Dr. Bagi Gábor történész videóban szemlélteti a Malomzugban történt ütközetet lépéseit a csatát illusztráló makett mellett.

 

A Szolnoki Csata

 

A Néprajzi osztály és a Történeti, irodalomtörténeti és művelődéstörténeti osztály muzeológusai minden héten egy-egy „gyöngyszemmel” lepik meg az online követőket. Az akár több száz éves ritkaságnak számító különleges tárgyak bemutatását, azok felhasználási módjait olvashatják a Facebook oldalon.


2020-ban gyerekeknek szóló hangoskönyvvel készültek a múzeum munkatársai, amelyben Szolnok városának nevezetességeit, történelmi jelentőségű pontjait szórakozva ismerheti meg elsősorban az óvodás, általános iskolás korosztály egy mesebeli kutya társaságában. 2021-től ezek a videók elérhetőek a Yotube-csatornán, és készül a kézzel fogható mesekönyv is.

 

A képzőművészet terén a jeles napok, megemlékezések bemutatása új formában indul el az intézmény új művészettörténész munkatársának köszönhetően. Izgalmas kiadvánnyal is készülnek a Művészettörténeti osztály munkatársai, a napokban került nyomdába Király György Barcsay-díjas festőművészeddigi munkásságát összegző katalógusa. A Szolnoki Művésztelepen élő és alkotó festőművész kiállítását még ebben az évben tervezi közönség elé tárni a múzeum a kulturális intézmények újranyitását követően.

 

 

Hangulatképek Király György Barcsay-díjas festőművész műterméből
Fotók: Ádám Adrienn

 

Tovább folytatódik a Szolnoki vár feltárása. Újdonság lesz 2021-ben, hogy Dr. Kertész Róbert, ásatásvezető régész első kézből ismerteti terepről a legújabb ásatási eredményeket élő online videóban.


A múzeumok fontos szerepet töltenek be a társadalomban, teret biztosítanak az oktatásnak és az egyéni fejlődésnek, ezért fontos kiemelni, hogy a múzeumi szektor globális szinten viszonylag gyorsan reagált a COVID-19 okozta válságra. Különböző digitális tevékenységek bevezetésére kerül sor folyamatosan az intézményekben, így a Damjanich János Múzeum a korlátozások ellenére is igyekszik a helyi értékekről változatlanul tájékoztatni és a virtuálisan elérhető tartalmakra való megemelkedett igényeket kiszolgálni.

 

Sétáló Múzeum

állományvédelem, gyűjtemény, képzőművészet, muzeológia, múzeumtörténet, néprajz
2020-12-01 18:00