EN facebook

Összetartás a kultúrában 2020 – a Damjanich János Múzeum karácsonyi meglepetése

VIDEÓ

2020-12-23 07:00

Az adventi időszakban meglepetéssel készült a Damjanich János Múzeum Keresztes Ildikó előadóművésszel együttműködve. Bár a múzeum kiállításai átmenetileg bezártak a látogatók előtt, az intézményben változatlanul munkavégzéssel teltek a hétköznapok decemberben, így az ünnepekre hangolódva a múzeum munkatársai videót készítettek, ebben köszöntik a látogatókat a karácsonyi ünnepek alkalmából.

 

Hasonlóan a bezárt múzeumokhoz, az idei év sok nehézséget adott zenei előadóknak, színészeknek egyaránt. Egész évben próbálva megfelelni a közönség elvárásainak a digitális megoldások segítségével, a valódi találkozásban rejlő pillanatokat, az arcokat és mosolyokat csak előző évek emlékeiből idézhetjük.

 

A kultúra területén kialakult hiányérzetre reagálni kell. A közvetlen találkozás elmaradása ürességgel tölti meg az előadóművészeket, bizakodva várják a percet és a hangulatot, amikor több száz ember előtt állva a színpadon újra együtt énekelhetnek a közönséggel. A múzeumi szakemberek mielőbb látogatókat várnak a kiállítóterekbe. A legnagyobb értéket az emberi kapcsolatok jelentik, ezért megpróbálva enyhíteni a korlátozásokkal telt évet, az ünnepekre hangolódva videó készült a kulturális együttműködés jegyében.

 

Keresztes Ildikó, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült többszörös eMeRTon-díjas énekesnő, színésznő a Damjanich János Múzeum munkatársaival közösen hívja fel a figyelmet a magyar közösségek erejére.

 

fotó: Simon Ferenc

 

Keresztes Ildikó kultúra iránti elkötelezettségét kimagasló sikerekkel társult szakmai útján tisztelhetjük. A szolnoki Damjanich János Múzeum feladata, hogy a megye néprajzi, képzőművészeti, iparművészeti, régészeti és történeti örökségét gyűjtse, őrizze, feldolgozza és közzétegye. Az idei év figyelmet irányított a magyar hagyományokra, a hazai természeti kincsekre, az országban található széles kulturális kínálatra. Az adventi időszakban készült videó a kultúra értékeire és az összefogás erejére irányul.

 


A múzeum és a helyi televízió szerkesztősége között kialakult több éves szoros kapcsolatnak köszönhetően a felvételt a Szolnok Televízió munkatársai készítették el a Damjanich János Múzeum számára.

 

fotó: Simon Ferenc

 


Szolnoki Galéria 1899-ben épült fel az eklektikus építészet stílusjegyeit képviselve Baumhorn Lipót tervei alapján. A Tisza-partján álló egykori zsinagóga 1966-ban került Szolnok város tulajdonába, majd 1972-ben Damjanich János Múzeum kezelésébe adták. Ettől kezdődően a múzeum időszaki képzőművészeti tárlatainak impozáns színhelye, ahol egy-egy művész munkásságát bemutató gyűjteményes kiállításoknak, művésztelepek bemutatkozásának, művészettörténeti korszakok átfogó reprezentatív tárlatának ad otthont és akusztikus könnyűzenei koncertek kedvelt helyszíne.

állományvédelem, gyűjtemény, képzőművészet, muzeológia, múzeumtörténet, néprajz
2020-12-01 18:00
emlékezet, építészet, helytörténet, múzeum, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2020-11-03 20:00