EN facebook

Képzőművészet Zalaegerszegen

KÖTET

2020-07-15 18:00

Noha az album kora tavasszal jelent meg, a pandémia miatt hivatalosan csak július elején tudták bemutatni a zalai megyeszékhely dísztermében Dr. Kostyál László művészettörténész és Seres Péter fotóriporter közös művét, a Képzőművészet Zalaegerszegen című reprezentatív albumot. A város polgármestere és a szerzők körében jelen voltak a képzőművészek és a sajtó képviselői.

 

Zalaegerszeg kulturális életében kiemelt szerepe van a helyi képzőművészek tevékenységének. Mindannyian büszkék lehetünk az itt élő festő- és grafikusművészekre, szobrászokra, iparművészekre, s ezért külön öröm, hogy e hiánypótló album, amely a helyi alkotókat és művészetüket mutatja be, elkészült.


A kötet arra vállalkozik, hogy enciklopédikus igényességgel tárja az olvasó elé a Zalaegerszegen élő, élt vagy a városból elszármazva alkotó képzőművészek munkásságát. A helyi lokálpatrióta igényt kielégítő nagyszabású munka két éve kezdődött, az áttekintő tanulmányt, a bemutató szövegeket Kostyál László írta, míg a jellemző művek reprodukcióját Seres Péter készítette. Így jött létre a 364 oldalas impozáns kötet, amely 71 képzőművész alkotói portréját rajzolja meg születési időrendbe és három korszakba rendezve.

 

 

A könyvbéli időutazást 1875-ben kezdjük, hiszen akkor született az album első szereplője, Léránt János festőművész, s a hosszú évtizedeket végiglapozva eljutunk a legfiatalabb, 1991-es születésű Agg Lili festőművészhez. Az album tartalmazza valamennyi alkotó rövid életrajzi írását, egy művészettörténeti értékelést, és bemutatja a művész legjellegzetesebb alkotásait. A kötettel egy új, igényes kiadvány született, mely egyaránt alkalmas személyes élmények megidézésére és a város kulturális kincseinek felfedezésére.

 

A Képzőművészet Zalaegerszegen című album ezer példányban, európai uniós forrásból valósult meg, ezért kereskedelmi forgalomba nem kerülhet, de a város valamennyi könyvtárában fellelhető, és az érdeklődő bármikor fellapozhatja a mind terjedelmében mind kivitelezésében igényes albumot.

 

kiállítás, programajánló, természet
2019-10-28 08:00
helytörténet, kiadvány, muzeológia, néprajz, természet, történelem
2020-05-10 15:00
állományvédelem, helytörténet
2019-02-22 08:00