EN facebook

Zalavár - Vársziget: történelmi kincsesbánya és a természet ajándéka

2019-10-28 08:00

 

Dimbes-dombos úton, a rétek mellett haladva a látogató különös helyre érkezik. A Kis-Balaton közvetlen szomszédságában egy Történelmi Emlékpark csalogatja az ide érkező vendégeket.

Zalavár – Vársziget valóban különleges hely. A régészeti ásatások, a történelmi romok, a kápolna, a Kis-Balaton Ház, a Millenniumi Emlékmű ötvözik a terület adta lehetőségek széles tárházát; a terület történeti, vallási, természetvédelmi jellege miatt kiváló kikapcsolódást, kulturális élményt jelent a családok számára.

Mosaburg (ma Zalavár) történelme a 9. században kezdődött, amikor Priwina morva fejedelem hűbérbirtokba kapta a területet. Alsó-Pannonia grófjaként uradalmi központjává emelte a mocsaras vidéket. 867-ben érkezett ide Cirill és Metód szláv hittérítők, a glagolita ábécé megalkotói.

 

A Kis-Balaton Ház 2000-ben nyitotta meg a kapuit, ahol a látogató betekintést nyerhet a terület történelmi múltjába, a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer működésébe, állat- és növényvilágába.

A fogadóteremben sétálva egy „hőlégballon repíti a látogatót először a múltba, aztán vissza a jelenbe. Egy kis fahíd vezet be minket a kiállítótérbe, amely mellett Karoling- kori feltárt sírok nyugszanak. Megismerkedhetünk Zalavár történelmével, olvashatunk a középkori várról és nézhetünk egy rövid kisfilmet is. Ezután bemehetünk Matula bácsi kunyhójába, amiben természetesen a Tüskevár című film kerül vetítésre. Tovább haladva a víz alatti világ tárul elénk, ahol különböző halfajokat nézhetünk meg. A termet elhagyva néprajzi, halászati eszközöket láthatunk, majd a kiállító tér legizgalmasabb helyszínére érkezünk, ami a Kis-Balaton éjszakai világát hozza el nekünk. A csillagos égbolt alatt sétálva, az éjszaka hangjait hallgatva és illatát érezve a Kis-Balaton partján érezhetjük magunkat. Újdonságként jelenik meg a terem végén elhelyezett preparált aranysakál.

A fogadótér másik oldalán található a moziterem, ahol a Kis-Balatonról szóló rövidfilmeket nézhetünk meg. A földszinti vízvédelmi teremben egy régi ladikba szállhatunk be. Innen lehet irányítani azokat a kamerákat, amelyeket a Kis-Balaton területén szereltek fel. A teremben különböző típusú vizeket vizsgálhatunk meg, a falon pedig egy karikatúra segít a tápláléklánc eligazodásában. Az emeleten a berek élővilága jelenik meg dioráma formájában, de itt találhatjuk meg a gyerekek számára kialakított termet is.

A Kis-Balaton Ház mögött történelmi sétára indulhatunk. A 9. századi Szent Adorján Bazilika romjai, vagy az 1000 éves Zalavári Apátság régészeti ásatásának nyomai juttatják eszünkbe a hely történelmi jelentőségét.

A Kis-Balaton Ház egyik oldalán található a Szent István kápolna, a másik oldalon pedig a Millenniumi Emlékmű kupolája emelkedik ki. A gyerekek számára pedig egy vizes játszótér nyújt szórakozási lehetőséget.

Ez a különös szféra a Kis-Balaton partja mellett kellemes kikapcsolódást nyújt az ide látogatóknak. Ebben az évben október 31-éig keddtől vasárnapig 10:00 és 18:00 óra között látogatható a kiállítás.