EN facebook

Kedves műtárgyam - Egy múzeumi projekt margójára

SOROZAT

2020-12-28 07:00

Mi, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai meglepetéssel készültünk decemberben. Az adventi kalendárium elvéhez hasonlóan huszonnégy napon át kora reggel kinyitottunk egy képzeletbeli ablakot a múzeum közösségi oldalán, ahol minden nap más és más kolléga jelentkezett egy műtárgy társaságában, és egy kedves történettel.

 

Ezek az írások nem tárgyismertetők voltak, hanem személyes vallomások, érzelemdús beszámolók. Az illusztrációt külön erre az alkalomra készítettük, és jó hangulatú fotózási napot szerveztünk. Igaz, a fényképeken nem látszik, de Horváth Lilla Éva kolléganőnk minden képen jelen van, csak éppen a fényképezőgép túloldalán tevékenykedett. Ezúton is köszönjük neki a türelmét és a vizuális koncepciót.


Novemberben már mindenki kiválasztotta azt a műtárgyat a múzeum gyűjteményéből, ami valami okból kedves a számára. A régészeti leletek, történeti tárgyak, néprajzi gyűjtemény elemei aztán megihlették a munkatársakat, s elkészítették a hosszabb-rövidebb írásokat. Nagy volt az izgalom, de bíztunk abban, hogy egy olyan sorozat, ahol azok is megmutatják az arcukat, akik eddig inkább elvonulva a műhelyekben dolgoztak, sikeres lesz. Újdonság volt az is, hogy mindenki egy kicsit a személyes életéből is hozzátett a történethez, így vált még szerethetőbbé a sorozat. A sorrendnél gondosan ügyeltünk arra, hogy változatosan tálaljuk a műtárgyakat. A képzőművészetit néprajzi, történeti majd régészeti tárgy követte, de voltak olyan kuriózumok is, mint sporttörténeti album vagy múzeumpedagógiai oktatási eszköz.

 


Decemberben kinyílt az első ablak, s már az első héten látni lehetett, hogy rengeteg a követőnk, sokan kérdeztek vagy szóltak hozzá a témához. Habár a sorozat 24 napig tartott, a lelkesedés nem lankadt, napról napra produkáltuk a sok ezres látogatószámot. A zalaegerszegi közönség tagjai az utcán, a közértben és a piacon is gratuláltak a programunkhoz, s biztosítottak minket arról, hogy minden nap olvassák a történeteket. Örömmel töltött el minket az, hogya múzeum gyűjteményéből a látogatók egy szép keresztmetszetet kaptak, és olyan kollégákat is megismertek, akik nem szoktak a múzeum nevében megjelenni vagy nyilatkozni. A sikerből és a gratulációkból mindig az kapott a legtöbbet, aki az aznapi főszereplő volt.

 


Sok lélekemelő gondolatot, bájos írást kaptunk, az egyik legkedvesebb üzenet 2020. december 24-én érkezett a Nemesrádói Emlékek Csoport tagjaitól.


„Kedves Göcseji Múzeum! Köszönjük ezt a felnőtt adventi naptárt, melyet nyugodtan mondhatom, gyermeki kíváncsisággal vártunk nap mint nap ebben a borongós adventben! Nagyon sokat tanultunk, okosodtunk. Ragyogó írásokat olvashattunk, sok érdekes tárggyal és izgalmas történettel találkozhattunk. Meggyőződhettünk a múzeum munkatársainak szakmaszeretetéről, elhivatottságáról, kitartásáról és emberi kvalitásáról. Nagyon reméljük, hogy ez a remek bemutató folytatódni fog jövőre, mert nagyon úgy tűnik, van még sok szép tárgy a Göcseji Múzeum tárlóiban és raktáraiban. Ebben bízva kívánunk szép ünnepet a múzeum összes kedves munkatársának.”

 

 

emlékezet, film, muzeológia, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-11-28 20:00
állományvédelem, emlékezet, tárgy, természet
2020-12-23 14:00
állományvédelem, fénykép, #muzeumozzaszobadbol, műhely, tanulás, virtuális
2020-11-30 07:00