EN facebook

Fókuszban a fotográfia - online beszélgetés a Göcseji Múzeum szervezésében

MŰHELY

2020-11-30 07:00

A koronavírussal kapcsolatos új kormányzati intézkedések értelmében országszerte bezártak a közgyűjtemények. Az intézmények ismét kizárólag az online térben tudják megszólítani a közönséget. A Göcseji Múzeum a közösségi oldalán új csoportot indított Zala megye régi képeken és képeslapokon címmel. Ehhez a csoporthoz bárki csatlakozhat, aki szeret fotográfiákat nézegetni.

 

A résztvevők a beszélgetések során régi családi történeteket elevenítenek fel, kinyílnak otthon a régi fotóalbumok, gyerekkori emlékeket idéz fel egy-egy utcakép, vagy egykori eseményről készült felvétel. A csoport tagjai megtudhatták, hogyan lehet digitálisan a fekete-fehér fotográfiákat kiszínezni. November végén pedig neves papírrestaurátor volt a társaság vendége.

 

A Féltett családi fotóink, fotógyűjteményünk megőrzése című beszélgetésnek Gönczi Péter, a Hallei Tudományegyetem könyv- és papírrestaurátora volt a vendége, aki Németországból jelentkezett be az élő adásba. A szakember abban segített, hogy otthon mivel érdemes kezelni, miben célszerű tárolni a nagy becsben tartott családi fotográfiákat. Hiszen a fénykép is műtárgy, amit időről időre gondozni kell. A résztvevők megegyeztek abban, hogy legjobb, ha savmentes kartonból készült dobozban tároljuk a fényképeket, s célszerű ezeket egyesével kis tasakokba tennünk. A nem megfelelő tárolás ugyanis értékvesztést okoz. Ezért mindenképpen kerülni kell a savas kémhatású cipősdoboz használatát. Kaptunk egy jó ötletet: ha a településen van olyan szakember, aki könyvkötészettel foglalkozik, támogassuk azzal a felbecsülhetetlen munkáját, hogy vele készíttetjük el a fényképalbumunkat. Ugyanis egy jó szakemberre rábízhatjuk a minőségi munkát.

 


Mit tegyünk, ha egy régi fényképet szeretnénk bekeretezve fali dekorációnak használni? Gönczi Péternek erre is volt válasza: mivel a fotográfiák fényérzékenyek, készítsünk inkább a digitális technika segítségével reprodukciót, s az eredeti fényképet tartsuk inkább az albumban. Nem hiába helyezzük el ott a fotók többségét, hiszen azok csak akkor kapnak fényt, ha nézegetjük őket, tehát tovább meg tudjuk őrizni a minőségüket. A falikép felhelyezésére is volt a papírrestaurátornak okos tanácsa. Ő mindig négyfelé vág egy parafadugót, s a kép sarkai mögé helyezi az apró korongokat. Így légréteg alakul ki a fal és a keret között, s elkerülhetjük a penészedés okozta bosszúságot.
Nézői kérdések is érkeztek. Többen kíváncsiak voltak arra, mit tegyenek, ha egy fényképre a családi együttlét közben véletlenül ráömlik a kávé vagy az üdítő. A szakember elsőként a konyhai törlőkendőért nyúlna, s mentve, ami még menthető, felitatná a nedvességet. A többi már lehet, hogy a papírrestaurátor feladata lenne. Az is kérdésként merült fel, hogy a fotó hátoldalán látható írás fakuló tintájával lehet-e valamit kezdeni. Gönczi Péter sejtelmesen mosolygott, s elárulta, hogy a szakembereknek bizony van technikája erre. De ennek részleteit sajnos nem tudtuk meg, hiszen a könyv- és papírrestaurátoroknak is lehetnek szakmai titkai…

 

emlékezet, fénykép, helytörténet, #muzeumozzaszobadbol, természet, virtuális
2020-11-09 14:00
emlékezet, film, muzeológia, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-11-28 20:00
gyűjtemény, MúzeumTrip, tárgy
2020-10-30 20:00