EN facebook

Karácsonyi teríték egykor és ma - Rendhagyó ünnepi múltidézés a Göcseji Múzeumban

BESZÁMOLÓ

2022-12-05 07:00

Bemutatóval egybekötött előadást tartottunk november végén a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban. A rendezvény a közelmúltban megnyitott Protokoll és diplomácia című időszaki kiállításhoz kapcsolódott.

 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, a diplomácia világa csak kevesek közege. Pedig ha belegondolunk, az etikett a mi életünknek is mindennapos szerves része. Elég, ha csak a köszönésre, a bemutatásra és bemutatkozásra vagy az étkezésre gondolunk. Advent időszaka pedig adott e témának egy külön aktualitást. Múlt heti előadásunkon a dresscode és az öltözködés etikettjét jártuk körül, ez utóbbi alkalommal az alkalmi teríték került fókuszba.

 

December a céges partik, az ünnepi fogadások és a családi, baráti összejövetelek időszaka. Nem árt tudni, mi illik: mely evőeszköz és pohár a megfelelő választás, milyen terítéket válasszunk, melyek azok az apró fortélyok, amikkel feledhetetlenné tehetjük az alkalmat. Ha pedig mindezt megspékeljük a dekoráció témájával, máris ott állunk a Karácsonyi teríték egykor és ma című rendezvényünk küszöbén.


A Göcseji Múzeum különterme zsúfolásig megtelt az érdeklődőkkel. Jó volt látni, hogy sok esetben anya-lánya, nagymama-lánya-unokája, barátnők, férj-feleség párosok jöttek el erre a különleges előadásra.

 

 

Kiss Nóra, a múzeum néprajzkutatója elmesélte, hogy annak idején a göcseji asszonyok mivel és hogyan terítették meg az asztalt, hogyan jelezték karácsony eljövetelét. Megtudtuk, hogy régen az volt az elképzelés, hogy a szobában lévő tárgyaknak karácsonykor mágikus erejük lesz, ezért voltak olyan eszközök, amelyeket a megterített asztal alá vagy két abrosz közé rejtettek. A féltve őrzött abrosznak tehát mágikus erőt tulajdonítottak, ezért vetőabroszként is használták. Az asztalra még a szegényebb családoknál is került dió és alma. Az almaszeleteket mézbe mártották, ami a család összetartozásának a megidézése volt, így jelezték, hogy valamennyien egy tőről fakadnak. A szeletelt alma szokásának átmenekítését javasolta is a szakember a mai, 21. századi otthonokba is.

 

 

A világ persze száz év távlatából nagyot változott, az üzletek manapság roskadozásig megtelnek csillogó-villogó, szemet kápráztató tárgyakkal. Meghívott előadónk, Takács Kata dekoratőr pedig segített egy kicsit az eligazodásban, hiszen a díszítésben ma már trendekről és irányzatokról beszélünk. A kísértés óriási, legszívesebben telepakolnánk a bevásárlókosarat a színes gömbökkel, girlandokkal, diótörő- és angyalfigurákkal, gyertyákkal, de a szakértő mérsékletre intette a közönséget.

 

 

Érdemes először jól szemügyre vennünk az otthoni enteriőröket, azok stílusát, és előpakolni a már meglévő dekorációs elemeket. Egészítsük ki inkább a már birtokunkban lévő színek és formák világát, tehát határozott elképzelésekkel, a harmóniát szem előtt tartva térjünk be egy dekorációs üzletbe! Számos okos tanácsot kaptunk a dekoratőrtől, aki megerősített minket abban, hogy a kevesebb több, azt tanácsolta, hogy a textilekkel merészen kísérletezzünk, és bátran térjünk el a klasszikus téli növények használatától, javasolta a borostyánnal és a pozsgás növényekkel való dekorálást. Karácsony idején a gyertyák és a fények viszont elengedhetetlenek!

 

 

Miközben az előadók meséltek, kezük alatt járt a munka, s mindketten megterítettek egy-egy asztalt. A végeredmény varázslatos lett! Egymás mellett állt két csodás ünnepi teríték, két kor, két elképzelés és világszemlélet. A múzeumban térben és időben pillanatok alatt életre kelt a múlt és a jelen.


A Zalaegerszegi Televízió összeállítása:

 

gyűjtemény, képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, tárgy, téma
2022-11-21 07:00
helytörténet, muzeológia, néprajz, tárgy
2021-11-04 07:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma
2022-10-31 16:00