EN facebook

Protokoll és diplomácia - Megnyílt a Göcseji Múzeum új időszaki kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2022-10-31 16:00

Agrément és manifeste, R.S.V.P. és P.M. Ki az a doyen? Mi a feladata egy attasénak? Mit tartalmaz egy államfőnek küldött memorandum? Mit ajándékoz egy miniszterelnök egy másik ország miniszterelnökének, és honnan tudja, hogy az tetszik-e majd neki? Egyáltalán kié az ajándék: az államfőé vagy a nemzeté? Ha a meghívón az áll, hogy a dresscode ’semi formal’ vagy ’white tie’, milyen öltözékben illik megjelenni? Ugye nem mindennapos kifejezések és kérdések ezek?

 

A Zalaegerszegen megnyílt Protokoll és diplomácia című kiállítás a fenti kérdésekre próbál válaszolni, hol játékos, hol interaktív formában, és még csodás enteriőrök és műtárgyak is segítik a megértést. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös vándorkiállítása egy olyan világba enged betekintést, ahová eddig csak kevesen léphettek be. Már az is különleges élmény, hogy a látogató, mint díszvendég vörös szőnyegen lépdel a kiállítótérben.


A protokoll eredetileg rendet, rendszert jelent. Napjainkban, amikor sokan szétesőnek és olykor kaotikusnak érezzük a körülöttünk lévő világot, jó tudni, hogy létezik egy olyan terület, ahol a mai napig a kiszámíthatóság uralkodik. Állami, diplomáciai, katonai és egyházi protokoll, sportdiplomácia és a vendéglátás etikettje, ezek mind olyan területek, ahol a régi tradíciók és szabályok velünk együtt élnek. Habár sokan túlzottan szigorúnak tekintik az évszázados előírásokat, és valamelyest különböznek az egyes kultúrák és kontinensek diplomáciai szabályai, mégis megnyugtató az, hogy az államfők közötti tiszteletadás ezen a ponton még mindig tetten érhető.

 

A protokollfőnöknek, aki egy-egy találkozó alkalmával a filmrendező vagy a karmester szerepét vállalja magára, óriási a felelőssége, hiszen az államok közötti külpolitikai célok békés úton történő megvalósítása a feladat. Persze alkalmanként vannak malőrök. Szerencsés esetben ez sohasem tudódik ki, de vannak kivételek. Gondoljunk csak a média által felkapott eseményekre, amik a fél világot bejárták: ahogy Trump amerikai elnök az egyik diplomáciai találkozón II. Erzsébet brit királynő útját a katonai tiszteletadás alkalmával elállta, majd a díszvacsora pohárköszöntője után a vállát picit meg is paskolta. De máig emlékezetes a kanadai miniszterelnök szürke öltönyhöz választott vicces zoknija is, ami protokoll szempontból hagy némi kívánnivalót. A színfalak mögött ilyenkor a protokollfőnök az, aki vagy nem készíti fel kellőképpen a politikust, vagy az adott államfő öntörvényű és egyszerűen nem fogad szót.

 

A Göcseji Múzeumban azonban egy kultúrtörténeti visszatekintést lát a vendég. Többek között IV. Károly magyar király egyik díszebédjéhez megterített asztalt, Kádár János Gorbacsovtól ajándékba kapott sakk-készletét, II. Erzsébet brit királynő 1993-as magyarországi látogatása idején névjegyével ellátott menükártyát, Helmut Kohl egykori német kancellár értékes ajándékát, a nemzetközi sporteseményeken használt kabalafigurákat, katonai kitüntetéseket, a MOL Nyrt. vállalati ajándékait, aminek néhány darabját a zalaegerszegi Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum bocsátott rendelkezésre. Ezenkívül számos enteriőr és játék várja az érdeklődőket, még sajtótájékoztatót vagy rangos sportesemény díjkiosztó ünnepségét is lehet rendezni.

 

IV. Károly magyar király asztala felett Dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója, Béres Katalin történész-főmuzeológus, Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója és Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere


Advent idején különleges programokkal várják a közönséget, hiszen a protokoll és az etikett a mi életünkben is jelen van. Gondoljunk egy családi ünnepi vacsorára, egy báli megjelenésre, egy esküvőre, karácsonyi asztalterítésre vagy akár adventi képeslap készítésére és gondolataink elegáns megfogalmazására. A részletes programot hamarosan meghirdetik a múzeum internetes felületein.

 

 

A Protokoll és diplomácia című kiállítás egészen 2023. április 30-ig látható a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében.

 

További információ

 

 

A megnyitón Haydn dallamait a Zala Vonós Trió varázsolta a térbe
 
 
Borítóképen:
Dr. Török Róbert múzeumigazgató tárlatvezetése közben
beruházás, emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, programajánló, téma
2022-10-23 16:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, műhely, néprajz, programajánló
2022-05-31 18:00
design, kiállítás, külföld, látogató, muzeológia, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, múzeumtörténet, téma, természet
2022-09-12 07:00