EN facebook

A barokk puttófejpár a hónap műtárgya a Göcseji Múzeumban

TÁRGY

2022-11-21 07:00

A Göcseji Múzeum az idei esztendőben is tovább folytatta A hónap műtárgya sorozatát. Korábban, amikor a közgyűjtemény elköltözött az intézmény külső felújítása, belső átalakítása miatt egy jóval kisebb épületbe, kiállítótér hiányában meg kellett találni azt a módot, hogyan és hol alakítsanak ki egy-egy minitárlatot, szabadtéri vagy vándorkiállítást. Évekig a zalaegerszegi városháza aulájában álló vitrinbe költöztettek be műalkotásokat a múzeum szakemberei, és a közönség annyira megszokta a látványt, hogy közkívánatra a visszaköltözés után is megtartották ezt a szokást. Múzeumi újranyitás ide vagy oda, a vitrinkiállítás a polgármesteri hivatal aulájában megmaradt.

 

Idén a zalaegerszegiek láthattak már például strucctollas legyezőt, ezüst csengettyűt, türelemüveget, Izsák Imre Kossuth-díjas nyelvészprofesszor iskolai bizonyítványát vagy huszadik század eleji fagylaltkészítőt. Legutóbb, pénteken egy barokk puttófejpár költözött az üvegvitrinbe, a témát az adventi időszak inspirálta. A puttó a reneszánsz és barokk képzőművészet jellegzetes motívuma, ruhátlan, pufók gyermekangyalt jelent. Ősei az ókori római gyerekszarkofágok szárnyas gyermekalakjai. De ne gondoljuk, hogy a puttók egyetlen ünnepkörhöz kötődnek, alakjuk szinte kötelező motívumává vált a bibliai jeleneteket és a szentek legendáinak egy-egy részletét ábrázoló oltárképeknek és az oltárok faragott díszének, egy idő után pedig önálló díszítőelemként is gyakran feltűntek.

 

 


A bemutatott puttók 1975-ben kerültek a Göcseji Múzeum képző- és iparművészeti gyűjteményébe, az akkor megvásárolt Hertelendy-gyűjtemény részét képezik. A kollekció több barokk műtárgyat is tartalmazott, de néhányuk eredete sajnos hiányos. Ezek közé tartozik a puttófejpár is. A gyermekangyaloknak csak a feje és a szárnyai látszódnak, és a kidolgozásuk is arra utal, hogy eredetileg egy templom falán vagy az oltárkép mellett a felhők között repdesve, azok takarásából kikandikálva néztek a hívőkre. E két átszellemült tekintetű gyermekfej a barokk művészet színpadiasságának és az áhítatosság elmélyítésére szolgáló kellékei közé tartozik.

 


A műtárgyak január közepéig tekinthetők meg a zalaegerszegi városháza aulájában, ezután újabb gyönyörű alkotás kerül az üvegvitrinbe, de az már a báli szezont idézi meg.

látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, programajánló
2022-11-19 18:00
divat, néprajz, tárgy
2022-02-05 17:00
helytörténet, muzeológia, néprajz, tárgy
2021-11-04 07:00