EN facebook

KANDELA. Skanzen más fényben – új művészeti fesztivál Szentendrén – 2024. május 31-június 1.

PROGRAMAJÁNLÓ

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata. A Fonóval, a PajtaKulttal és fényfestőkkel közösen megálmodott KANDELA – SKANZEN MÁS FÉNYBEN fesztiválon egyedi fényalkotásokkal, koncertekkel, táncházzal és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálattal várják az érdeklődőket.

 

A kétnapos fesztiválon hazai fényművész csapatok összefogásával új fénybe öltöznek a Skanzen épületei - egyedi atmoszférát teremtve világklasszis előadók koncertjeihez, akik mernek és tudnak a hagyományból újat alkotni, világzenétől táncházzenén át az elektronikáig.

 

A szentendrei Skanzent ritkán látni este, hiszen kivételes alkalmaktól eltekintve délután ötkor bezár. A fényfestéshez azonban sötétre van szükség, így éjjel 2-ig nyitva lesz a múzeum ezen a két napon. A fény útját követve pedig bejárható az egész múzeum.

 

A nyitónapon Szabó Balázs Bandája ad koncertet, június 1-jén szombaton az idén 50 éves Vujicsics Együttes lép az Amfiteátrum színpadára. Késő este a Skanzen Erdély főterén világzenei csemegék várják az érdeklődőket: május 31-én az iráni származású, Berlinben élő ütőhangszeres Mohammad Reza Mortazavi tombakjátéka, másnap a lengyel Motion Trió műfaji határokat feszegető harmonikakoncertje hallható. Emellett számos egyéb zenei különlegességgel és táncházi programmal találkozhat a közönség a múzeum kisebb helyszínein. Bemutatja műsorát a Keck Mária vezette Ex Auro flamenco duó, a gyimesi népzenei ihletésű számokat játszó Móser Ádám duó, az Ígjen a falu! csapata pedig táncházi programot tart. Elektronikus zenei helyszín is lesz a nádtetők között, a késő esti bulit pedig a RadioCafe dj-i irányítják. 

 

Ex Aurora

 

A zenés fényfesztiválon a nagyközönség Budapest szomszédságában találkozhat számos világszinten ismert hazai fényfestő művész alkotásával. A program zenei házigazdája, a magyar népzenei örökségre építő Fonó Budai Zeneház olyan világklasszisokat hoz el a szentendrei Skanzenbe, akik a hagyományos népzenét a modern zenével ötvözik. Különleges kulturális kalandok várnak a résztvevőkre a Skanzenben, ahol a régi és az új, múlt-jelen-jövő, nappal és éjjel mellett művészeti területek találkoznak egymással. 

 

A fényfesztiválon a Skanzen Erdély épületegyüttesének városi kiállításai a látogatók előtt nyitva állnak, az élő történelem szereplők segítségével belecsöppenhetünk a századelő világába.  A Korzó Kávéház emeletén kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket, ahol lámpás és világító karkötők készülhetnek, hogy senki se maradjon észrevétlen az éjszakában.

 

MOTION TRIO by Jacek Poremba

 

A program során különleges tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók, ahol választ kaphatnak arra, milyen világítást használtak régen, de természetesen a tűzhöz és fényhez kapcsolódó szokásokról, hiedelmekről, rítusokról is szó esik.

 

További részletek és jegyvásárlási információ a KANDELA FESZTIVÁL honlapján található.

gyűjtemény, interjú, kortárs, téma
2023-05-01 19:00
digitalizáció, néprajz, tárgy, téma
2017-10-01 13:00
állományvédelem, felhívás, fénykép, gyűjtemény, #muzeumozzaszobadbol, műhely, örökségvédelem, történelem
2021-03-09 16:00