EN facebook

A szentendrei Skanzen elindul, hogy visszaadja, amit a településektől kapott!

VISSZASZÁRMAZTATÁS

2017-10-01 13:00

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum idén ötven éves. A Skanzen 50 programsorozathoz kapcsolódva a születésnap évében indul útjára a ROBOG A SKANZEN utazó kiállítás, amely újra végiglátogatja azokat a falvakat és településeket, ahonnan az elmúlt évtizedek során a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba kerültek a vidéki Magyarország tárgyi és építészeti emlékei. 

 

A Skanzen öt évre tervezett Robur-projektjének első állomásai a Felső-Tiszavidék falvai: Kispalád, Botpalád, Uszka, Sonkád, Milota, Vámosoroszi, Mánd és Nemesborzova. Nem véletlen az első úti célok kiválasztása, hiszen ez a tájegység nyitotta meg kapuit először a nagyközönség előtt a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A következő öt év során (2022-ig) végigjárja a busz az összes települést, ahonnan lakó-, szakrális- vagy közösségi épületek kerültek áttelepítéssel vagy másolatban a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba.

 

A múzeum digitális és szimbolikus formában szeretné visszaadni az adott közösségnek azt, amit kapott tőlük – előzetes felméréseket, rajzokat, kiviteli terveket, bontási dokumentációs fotókat, a házban hajdan lakók családjának történetét és fotográfiákat. Vannak települések, amelyekkel azóta is élő a múzeum kapcsolata, de vannak olyan helyek az országban, ahol elhalványultak a szálak. A Skanzen szeretné feléleszteni ezeket a kapcsolatokat, ami alapját képezné új gyűjtéseknek és kutatásoknak, segítene megerősíteni a korábban kapott adatokat, információkat.

 

A legtöbb, a lokalitásoktól függetlenedő múzeum (a magasabb léptéket képviselő országos, nemzeti, regionális intézmények) olykor csak gyűjti és archiválja, de nem mindig teszi közzé gyűjteménye marginálisnak tartott részeit, mondván, azok csak a lokalitást képviselik. Ez fordítva is igaz. Sokszor a lokalitások képviselői sem tudják, hogy a hely, ahol élnek, milyen tárgyi örökséget teremtett, és ezek a tárgyak és dokumentumok most hol is vannak. Akár "nemzeti", országos jelentőségű "ereklyéket" is láthatunk Budapesten, miközben a hely, ahonnan a tárgyak származtak, teljesen marginalizálódott. A TÁRGYAK VISSZASZÁRMAZTATÁSÁNAK PROBLÉMÁJÁRÓL RÉSZLETESEN ITT!

 

A robogó Skanzen-busz nemcsak a múzeumi adatok, tárgyak és származási helyyük között keresi a kapcsolatot, hanem a generációk között is: a múltat a jövő generációjával köti össze. A robur, a kelet-német buszgyártás gyöngyszeme, amely a hatvanas években kezdte a magyar utakat koptatni, jó ismerőse lehet az idősebb korosztálynak. Az adott településről származó és visszavitt tárgyak kötetlen beszélgetést indíthatnak el múlt és jelen között. A digitális játékok a jövő generáció érdeklődését szeretnék felkelteni a Skanzen iránt. A buszban elhelyezett tabletek mindegyikén a Skanzen nyolc tájegységéhez köthető játékos feladatokat oldhatnak meg a fiatalok. A buszt minden helyszínen a múzeum munkatársai kísérik, akik a generációk közti kapcsolatok erősítését segítő foglalkozást kínálnak az érdeklődőknek.