EN facebook

Kamaraszínházi előadások a Göcseji Múzeum pincéjében

TÉMA

2024-03-27 07:00

A közösségi múzeum jegyében új sorozat indul a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban. A városban 2005-ben alapított ZAZEE Kulturális Egyesület tagjai azzal keresték meg az intézmény vezetőit, hogy a múzeum központi elhelyezkedését, valamint a pincerendszerét megfelelő hangulatú térnek tartják ahhoz, hogy kamaraszínházi előadásokat tartsanak. A helyet bejárva és a technikai feltételeket átbeszélve új lendületet kapott a szervezés, aminek első megnyilvánulása egy közös beharangozó sajtótájékoztató volt.

 

Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója örömmel fogadta a civil szervezet jelentkezését, hiszen fontos, hogy a múzeum közösségekkel dolgozzon együtt a közösségért. A múzeum néhány évvel ezelőtti teljes felújítása után csak néhányszor jártak a látogatók az alagsorban, például a Múzeumi kerengő című népszerű rendezvénysorozat alkalmával. A kamaraszínház ötlete kívülről jött, a szervezést a ZAZEE bonyolítja le, a múzeum pedig biztosítja a helyet a programsorozat számára, valamint a meghosszabbított nyitvatartás alkalmával a színházi este előtt bármelyik kiállítást meg lehet tekinteni.

 

Az ötletesen csak Kazamata Színháznak elnevezett sorozatban a tavasz folyamán négy előadást tekinthet meg a közönség. Wettstein Tamás, az egyesület elnöke elmondta, hogy a kulturális eseményeiknek szeretnek különleges helyszínt választani. Rendeztek már fesztivált irodaházban és elhagyatott gyárépületben, koncertet kocsmában, könyvtárat telefonfülkében, képzőművészeti aukciót bárhelyiségben. Ezúttal a színházi előadásokat a múzeum pincéjébe álmodták meg.

 

A Göcseji Múzeum épülete alatt látványos pincerendszer húzódik
 

Az április 18-án kezdődő program első fellépője Gyabronka József színművész lesz. (Ki ne emlékezne a Magyar Televízió Zsebtévé produkciójára, amikor Móka Miki - a fiatal Gyabronka József - köszöntötte a gyerekeket!) Ez alkalommal egy sokkal mélyebb mondanivalójú vizekre evezünk, ugyanis Dante Pokol című monodrámáját adja elő. Az Orlai Produkció és a Katona József Színház közös előadása Dante misztikus utazásának azt a részét mutatja be, amelyben a poklot járja végig Vergilius vezetésével. Mértéktelenek, csalók, megtévedt szerelmesek, tolvajok, gyilkosok, öngyilkosok, jósok, hízelgők, nyerészkedők, árulók jelennek meg burjánzó összevisszaságban a pokolbéli tájakon, s Dante politikai ellenfelei is.

 

A Kazamata Színház első előadásának főszereplője Gyabronka József színművész

 

Május 13-án a győri Rév Színház a Jókedvvel, bőséggel című szatírát hozza el Zalaegerszegre, május 24-én Háy János nagy sikerű regényéből készült monodrámája lesz terítéken, A cégvezető ezúttal Sághy Tamás lesz, aki korábban a zalaegerszegi színház stúdiójában is játszott, jelenleg a székesfehérvári teátrum társulati tagja. Június 9-én pedig Ecsedi Erzsébet színművészt láthatjuk a Mintapinty című monodrámában, Kovács Dominik és Kovács Viktor színművében.

 

A múzeumi Kazamata ötven színházbarátot tud fogadni, az előadások mindig este hétkor kezdődnek és a jegyeket csak online módon lehet beszerezni az egyesület weboldalán keresztül. Bízunk benne, hogy a Göcseji Múzeum ismét egy olyan rendezvénynek ad otthont, amely könnyen belopja magát a közönség szívébe.

 

 

Borítókép:

A pinceszinten a Múzeumi kerengők alkalmával a régészek várták a közönséget néhány látványos lelettel.

emlékezet, látogató, múzeumandragógia, téma
2024-03-16 07:00
emlékezet, gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, programajánló, téma
2024-02-13 20:00
MUZANDRAxEPALE 2023, múzeumandragógia
2024-01-11 07:00