EN facebook

Kalandos nyomozás a debreceni múzeum falai között

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-12-28 07:00

A Déri Múzeum szabadulószobájában bárki az egyiptomi birodalom részese lehet.

 

A debreceni Déri Múzeum „Csillagos ég lakói” című állandó kiállítása igen meghökkentő témával, a halállal, az elmúlással és a különböző korszakok ahhoz való viszonyával foglalkozik. A földbe került tárgyak és adatok alapján jól lehet rekonstruálni a különböző történeti időben élt emberek szimbolikus elképzeléseit a halotti kultuszról, túlvilágról, lélekvándorlásról. Ezeknek az érdekesnek tűnő dolgoknak a megfejtéséhez elengedhetetlen egy kiváló szakember, a régész vagy épp múzeumpedagógus segítsége. Az iskolás korú látogatók az információkat az erre a célra megalkotott múzeumpedagógiai foglalkozás keretében sajátíthatják el, mely során megismerkedhetnek az archeológia tudományának rejtelmeivel.

 

A debreceni kiállítás anyaga eléggé változatos, térben és időben egyaránt tág síkot ölel fel. A kezdeti kora őskori kultúráktól (Kr. e. 6000) kezdve egészen a 10. századig (Kr. u. 1000) találhatunk érdekes leletanyagokat. A területi elosztását tekintve a kurátorok fő szempontja volt, hogy a Hajdú-Bihar megye területéről elkerült tárgyakat, valamint a Déri Múzeum egyiptomi gyűjteményét pozicionálják. A kiállítás így válhatott „labirintusszerű” sétává a Halál egyetemes világában a Hajdú-Bihar megye területén feltárt régészeti leletek és a Déri-gyűjteményben lévő egyiptomi tárgyak sokrétegűsége miatt.

 

A kiállítás két nagy részre osztható:az úgynevezett alvilágra, melyet a sötét ködös erdő adta háttérrel próbáltak meg érzékeltetni, továbbá az egyiptomi részre, amely a terem közepén álló életfa belsejében felvezető lépcsősor tetején a fenti isteni világába és Egyiptom titkos rejtélyében vezeti be a látogatót.

 

Az életfában lévő lépcsősor az istenek világába vezető úthoz

 

A múzeumpedagógiai foglalkozás keretében választ kaphatunk azokra a felettébb fontos kérdésekre, hogy ki is az a régész, mit csinál ő, mi is az az objektum, hogyan tudjuk, hogy hol keressük a tárgyakat, hogyan láthatunk a föld alá. Aki elég kíváncsi, részese lehet egy mini ásatásnak és jutalmul egy kőbaltát is a kezébe foghat, valamint beláthat az egyiptomi istenek felettébb sokszínű világába.

 

Jellegzetes régészeti temetkezési szokások, részlet a kiállításból


A szabadulószoba hangulatát a KÓDorgó című program teremti meg az egyiptomi sírkamrában. A kalandos felfedezést és a kiszabadulást egy mágikus hátizsák segíti számos varázslatos tárggyal és eszközzel feltöltve. A résztvevőket füzet, UV lámpa segíti. A múzeum a programot 10 éves kortól ajánlja, de családok számára is remek alkalom, sőt egyaránt ajánlott felnőttek, munkatársak, nagyobb baráti társaságoknak is. A sikeres kijutás időben körülbelül 1,5 órát vesz igénybe. A hátizsák a múzeum pénztárában igényelhető.

 

 

KÓDorgó pillanatképek a kódfejtés izgalmas világából az egyiptomi sírkamrában

 

Az egyiptomi múmia

 

 

 

 

Az év múzeuma, gyűjtemény, kiállítás, Pulszky Társaság, régészet
2021-06-21 17:00
emlékezet, helytörténet, irodalom, múzeumpedagógia
2021-05-13 17:00
irodalom, múzeumpedagógia, műhely, pedagógus, tanulás
2021-12-21 07:00