EN facebook

Jószomszédi viszony? - Beszélgetés Vitézy Dáviddal a Közlekedési Múzeum és a Népliget kapcsolatáról

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-10-19 14:00

A Népliget szomszédságában, az egykori Északi Járműjavító területén épül majd a Közlekedési Múzeum, Budapest régi-új technikatörténeti és kultúrtörténeti intézménye, amia nyár óta már időszaki kiállításokkal várja az érdeklődőket. Ha valaki alaposan szemügyre veszi az új Közlekedési Múzeum madártávlati látványtervét, akkor megfigyelhet rajta egy zöld folyosót, amely a múzeumot a Kőbányai úton át a Népligettel köti össze.

 

A Népligetnek több évtized óta rossz híre van és a városlakók mentális térképén a periférián helyezkedik el. A többnyire eltúlzott és nem megalapozott negatív prekoncepciók megléte miatt kevesen látogatnak el Budapest legnagyobb közparkjába, amely egyben védett történeti kert is, legalább három kerttörténeti korszakkal. Mivel az új Közlekedési Múzeum az Opera Eiffel Műhelyházával együtt, motorja kíván lenni a Kőbánya és Józsefváros határán levő területek rehabilitációjának, így a Népliget is új urbanisztikai kontextusba kerül.

 

„Tegyünk együtt az élhető Népligetért!” civil csoport Budapest legnagyobb közparkja, az elfeledett és negatív előítéletekkel illetett Népliget ügye köré szerveződött. A csoport alapvetően preventív jelleggel kezdett foglalkozni a Népligettel és fontosnak tartja a közpark tágabb városszövetben való tárgyalását. Ennek érdekében a csoport a Népligetben kerttörténeti, madár- és növénytani sétákat, illetve tematikus beszélgetéseket szervez. A Népliget-csoport kiemelt célja a városi közterületekkel, zöldterületekkel kapcsolatos szemléletformálás, a lakosság bevonása, a felelősségvállalás és a részvételiség ösztönzése.

 

Ebben a szellemben és a tematikus beszélgetések első alkalmával Vitézy Dávidot, a Közlekedési Múzeum főigazgatóját látjuk vendégül október 28-án, délután 5 órától a régi Jurta Színház épületében.

 

A Népliget és a Közlekedési Múzeum nem csupán egymás közelében fognak elhelyezkedni, hanem funkciójukkal befolyásolják egymás jövőjét, látogatottságát, azaz kölcsönhatásban állnak egymással.

 

Milyen kapcsolatban áll, vagy állhat egymással Budapest peremterületének tekintett részén egy természeti és egy kulturális központ?
Mi a kulcsa annak, hogy a két terület értéke összeadódjon és a környéken lakóknak, valamint mindkét tér látogatói számára valódi, használható otthont, illetve komplex élményt kínáljon?
Melyek a legnagyobb kihívások a két terület összehangolása kapcsán és milyen megoldási lehetőségek kínálkoznak erre?

 

A fenti kérdéskörre épül az esemény, amelyen a hallgatóságnak is lehetősége lesz a témához kapcsolódó kérdéseit feltenni.


Időpont: 2021. október 28. (csütörtök), 17 óra


Helyszín: egykori Jurta Színház (Cinema Hall Budapest), Bp. X. Népligetiút 2.

 

Facebook esemény

 

 

Borítókép forrása: legifoto.com

állományvédelem, design, közlekedés, örökségvédelem, tárgy, technika
2021-03-12 07:00
kiállítás, közlekedés, örökségvédelem, tárgy, technika, történelem
2021-02-20 07:00