EN facebook

Jöjjön velünk kukoriczázni! - Márton-napi vigasságok a Göcseji Falumúzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-11-10 11:00

Igazi vásári hangulat van készülőben november 12-én, hiszen minden készen áll arra, hogy Szent Mártonra, az eredetileg római kori légiós katonára méltó módon megemlékezzünk. Ez a nap ugyanis a negyven napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még megengedett a jóízű falatozás és a mulatozás. Igaz, ma már a böjtöt kevés helyen tartják, viszont a Márton-napi hagyományok annál népszerűbbek.

 

Idén itt Zalában a kukorica a hívószó: lesz kukoricamorzsolás, kukoricás játszóház és kukoricás családi társasjáték is. Aki pedig megéhezik, meg is kóstolhatja főtt, sült vagy pattogatott formában. Azt tudták, hogy régen a nagy éhínség alkalmával a csutát (az a cső, amin a kukoricaszemek sorakoznak) megdarálták és a kenyérsütéshez felhasználták? Ugyanis a göcseji parasztember szótárában ismeretlen fogalom volt a hulladék. A növény sokoldalúságának bizonyítéka az is, hogy a csuhéból babákat és játékszereket készítettek, és madzag vastagságúra sodorva beszőtték vele a szék rámáját, szatyrot, lábtörlőt, szőnyeget és dobozokat fontak belőle. De még a hordó dugóját és csapját is ezzel tekerték körbe. Ha már hordó: a rendezvényen újborkóstolást is tartanak az Újhegyi Borbarátok Egyesületének tagjai, ötféle finom nedűt kínálnak a rendezvény ideje alatt.

 

 

Mivel vigadunk, táncjátékra is sor kerül 13.30 órakor felnőttek és gyerekek szereplésével. A Göcseji Szegek és a Bibrics Táncegyüttes ropja majd a talpalávalót. Ezenkívül számos egyéb programot is szerveztünk: lehetőség lesz pónilovaglásra és kocsikázásra, fakörhinta és népi játszótér várja a gyerekeket, az interaktív múzeumpedagógiai foglalkozáson pedig bárki beöltözhet mesehősnek, és eljátszhatja az Itt a liba, hol a liba? játékot. Persze a gasztronómiai kínálatról sem feledkezünk meg. Ezen a napon a liba- és tökételek, borok és különleges göcseji finomságok kerülnek az asztalra.


Ma már faluhelyen is egyre ritkábban látni tollfosztást, a városban élők pedig egy-egy rendezvény alkalmával találkozhatnak csak ezzel a vidám szokással. Régen a falusi asszonyok ilyenkor összegyűltek, a munka mellett felelevenítették a régi meséket, megbeszélték a falu életét, vicces történeteket mondtak, kibeszélték a férfiakat, énekeltek, pletykálkodtak. A munka befejeztével pedig helye volt egy kis süteménynek, forralt bornak. A tollfosztás hagyományait eleveníti fel a Márton-napi eseményen az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület 14.30 órakor. Akinek kedve van, ki is próbálhatja a tollpárna készítését. Ezután, 15.00 órakor a mulatni szándékozóknak kedvezünk, ugyanis a Tarsoly Egyesület egy zenés Márton-napi vigadalom hangulatát hozza el a közönségnek a falumúzeumba, egy csokorba szedve a régi göcseji dalokat és nótákat.

 


Aki velünk tart, minden fontos hagyományt és jóslást megtudhat a szombati rendezvény alatt. Aki pedig nem tud Zalaegerszegre utazni, az ne feledje, hogy Zalalövőn úgy tartották: „aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik.” Bárhol is járnak, kerüljön a bendőbe aznap némi libaétel!Sok szeretettel várunk mindenkit november 12-én a Márton-napi vigasságokon Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban!

 

állományvédelem, emlékezet, tárgy, természet
2020-12-23 14:00
emlékezet, építészet, látogató, műhely, néprajz, természet
2021-11-22 16:00
látogató, múzeumpedagógia, műhely, néprajz, természet
2022-06-11 07:00