EN facebook

Játék az egész nyár – avagy „erre varrj gombot!”…

KÖTET

2024-07-22 20:00

Még el sem kezdődött a hatalmas propagandával beharangozott és számos meglepetéssel zajlott futball Európa-bajnokság, amikor május utolsó napján már Gráfik Imre – 2009-ben Pulszky Ferenc-díjjal is elismert – etnográfustól egy izgalmas kötetbemutatóra szóló meghívó érkezett. A témáról egy elegáns, berlini kék keretezésű, kiterített könyvborító árulkodott, melynek képes oldalán egy villanyfényes stadion gyepén, közel a 16-os vonalához felszegett fejű, öltönyös férfiú alakja látszik, kinek bal lába rúgásra lendül. Kicsit lejjebb pedig a szerző szerényen apró betűs neve alatt a mű fegyelmezetten sorkizárt címe: „A játékok játéka: a gombfoci”.

 

 

Lévén, hogy a játékra s játszásra már kora gyermekkoromtól erőteljes indíttatást kaptam a Budapest-terézvárosi Labda utcai Általános Iskola minimalista udvarán és nyaranként a bakonyi vagy észak-borsodi nagyszülői falvak szabad gyepein, majd később már efelé is szakosodva, nos, nagy örömmel vettem a 2009-ben Pulszky Ferenc-díjat is elnyert kollégám meghívását Balatonalmádiba június végére. De addig még volt teendő mindnyájunk háza táján: a Rossi „mágus” vezette magyar futballisták készültek és erőst fogadkoztak, a termékgyártók még a reggeliző asztalra is benyomultak (foci labda mintás virsli és hasonló formával díszített péksütemények kerültek haza bevásárláskor az ismét Aranycsapat-aspiránsnak vélt honi sztárokkal Erős Pista kupakján, etc.).

 

Történt, ami történt (ott künn, Némethonban), a „magyar tenger” kies, észak-keleti partjánál, Balatonalmádi Értéktára a rekkenő hőség ellenére Játéknapot, könyvbemutatót és baráti találkozót rendezett 2024. június 29-én, szombaton délután a helyi Pannónia Olvasóterembe. A meghívóban most Gráfik Imre ny. főmuzeológus mint szerző szerepelt s mellette a hazai etnológia kutató nemzedékének szeniora, a vibráló szellemiségű Sárkány Mihály neve volt olvasható. A jó sors azonban úgy hozta, hogy ott lehessek ezen a honi játéktörténeti eseményen és néhány fontosnak tervezett kérdéssel ugrasszam elő vagy ki  a gombot a „kabátból”.

 

A kötet bemutatója Balatonalmádiban, 2024. június 29.; fotók: Kriston-Bordi Zsuzsanna

 

Mit is tudhattunk meg tehát ezen a délutánon? Vegyünk sorra néhány fontos, tanulságos és egyúttal érdekes eseményt, történetet, állomást a hiányt pótló könyv által hitelesítve, az érdeklődő és aktívan hozzá is szóló jelenlévők segítéségével kiegészítve. Szerzőnk szülőhelyén (Almádi) kisgyermek korában ismerkedett meg a gombfoci játék csodájával az 1950-es évek elején családi-baráti indíttatásra (Recept: „végy egy hat évvel idősebb fiú testvért s annak barátjait, és nem fogasz csalódni…”) s ez a mánia különböző intenzitással, hosszabb vagy rövidebb pauzákkal ugyan, de az életút során máig is kitartott, sőt! Játék és szenvedély, pontosabban játékból szenvedély - szerepel több helyütt ez a megfogalmazás a Gráfik-műben (lásd a szerzői „kőnyomatos” memoárt 144-148.p.) s a bemutatón megjelentek maguk is ezt s így használták saját példáikkal az almádi „gombfoci aréna” e hangulatos zugában.

 

Itt tudtuk meg a laudátor, Sárkány professzor  kortársi emlékezésének idevágó sport- és játéktörténeti morzsáit a helsinki, majd a melbourne-i olimpiák (1952, 1956) tükrében, amikor a legendás magyar futball csapatok játékos gombjai mellett hasonló figurákon további – magyar szempontból figyelemre méltó – sportágak kiválóságai is megörökítést nyertek a népszerűség ezen platformján…  (Figyelem: pár nap múlva kezdődik Párizsban az immár harmincharmadik nyári olimpia!)

 

fotó: Kriston-Bordi Zsuzsanna

 

A gombfoci mint ügyességi, számos pozitív személyiség jegyet jól fejlesztő legújabb kori játék, akár kombinációs stratégiát is igénylő társas szórakozási forma, annak immár tudományos feldolgozását és kontextusainak bemutatását is nyújtó ismeret-együttes az elmúlt két évtizedben lett muzeológiai oldalról is kurrens. Többen emlékezhetnek még a (Kossuth téri épületben működött) Néprajzi Múzeum jelenkor kutatási programjában Frazon Zsófia vezette MaDok programjára, amelynek műanyag alprojektjében valósult meg a „Csonttól a műanyagig: gombfociból szektorlabda” című kamara kiállítás, amelyet Vitray Tamás sportriporter nyitott meg, jobbján a neves történésszel (szintén a játék egykori művelőjével), a fővédnöki szerepet is vállalt Dr. Granasztói Györggyel.

 

Gráfik „sporttárs” nem sokkal hivatalos nyugdíjba vonulása után tehát e játék gyakorlati és elméleti népszerűsítésének lett egyik elkötelezett evangelistája. Előadásokat és bemutatókat tartott-szervezett az egykori kolléganője, Dr. Györgyi Erzsébet által vezetett Magyar Játék Társaság égisze alatt itthon és külföldön egyaránt. Nem véletlen, hogy a magyar játékkultúra gyűjtését és feldolgozását szorgalmazó és kötetével (Magyar gyermekjáték-gyűjtemény, 1891.) Európa-szerte figyelemre méltó pedagógusegyénisége, Kiss Áron emlékét szintén ápoló Pro Ludo Társaskör néhány évvel ezelőtti élő prezentációját is ő tartotta a nagy tudású kolléga és barát, az immár égi kutató: Csupor István (1952- 2020) társaságában.

 

A 2019. évi Pro Ludo Játékdélután és a gombfoci asztalánál. Gráfik Imre és Csupor István; fotók: Kriston-Vízi József

 

Gráfik e mindenre kiterjedő, alapos és rá jellemzően kellemes stílusban fogant munkája is az elmúlt évek, évtizedek népszerűsítő és figyelem felhívó munkájának a gyümölcse: egy, a Magyar Nyelvőr hasábjain megjelent „Futball utánzó játék: a gombfoci”  (2023) című publikációja olyannyira megérintette a kiadó mindig újabb  és újabb témákra figyelő szakértőit, hogy nem sokkal később szerzőnk konkrét felkérést kapott.

 

S mint a (kutatói körökben oly sokszor áhított) mesékben: néhány hónap állt rendelkezésre, hogy Gráfik Imre összeállítsa a hazai sporttörténelem, játékkultúra és (szép)irodalom szempontjából meghatározó és eddig csak néhányak által ismert és olykor „elszórt kultúrmorzsák” javát s egy, a takarékossági szempontok ellenére is kiválóan élvezhető, magas fokú technikai kivitelezéssel készített kötet szülessen meg.

 

Hogy milyen korrekt és feszes munka folyhatott a háttérben szerző-szerkesztő-kiadó (illetve nyomda) között, azt jelzi, hogy a legfontosabb friss adat még 2024 áprilisában bekerülhetett a könyv megfelelő fejezetébe. Archív gyűjteményi és privát fotók, majd’ elfelejtett (még az Arcanum előtti időkből való) cikkek, kézírásos és gépelt/xeroxált jegyzetek, mentett film- és képkockák pazar kópiái sorakoznak a jelenlegi könyvben.

 

Ha már ez a nyár csaknem teljesen a sportjátékok jegyében zajlik, bízzunk érem-esélyes versenyzőink és e könyv sikerében is!  Ez utóbbinak (és hasonlóan a már korábban ott megjelent magyar nyelvű munkáknak) „csupán” az az egyetlen nehezítő akadálya, hogy a nemzetközi Globe Kiadónak jelenleg még mindig nincs magyarországi terjesztője.

 

Így az egyébként lassan immár Hungarikum aspiráns, egyedüli magyar gyökerű játékról szóló kötet 47 euro áron közvetlenül ott érhető el…De tudjuk, a hazai elszánt olvasó és játékos nem ismer akadályt, így e kötet birtokában minél többen köszönthetjük 80. születésnapján az örök ifjú szerzőt: Gráfik Imrét!

 

 

Gráfik Imre: A játékok játéka: a gombfoci. GlobeEdit, Dodo Books. 204  p.

ISBN: 978-620-6-79890-3

 

A cikk szerzője Pro Ludo-díjas játékkutató, Pulszky Ferenc- és Éri István-díjjal elismert etnográfus.

emlékezet, gyűjtemény, muzeológia, műhely
2022-06-26 19:00
interjú, múzeumandragógia, műhely, Pulszky Társaság
2024-01-31 12:00