EN facebook

Gőzgéptől a repülőig - Somfai Miklós játékgyűjteménye

GYŰJTEMÉNY

2022-06-26 19:00
Volt egy ember, aki messziről szigorú és szikár ember benyomását keltette, de közelebbről nézve a szeme kíváncsian csillogott, kiváltképp, ha valami technikai érdekességgel találkozott. Volt gépészmérnök, kutató mérnök, főiskolai tanár és ami a legfontosabb, játékgyűjtő!
 
1928-ban született Budapesten, kispolgári család első fiaként. Műszaki érdeklődése nagyon korán megmutatkozott, és már 10 éves korában elhatározta, hogy gépészmérnök lesz. A Műszaki Egyetemen gépész és repülőmérnöki diplomát szerzett, majd repülőmérnökként kezdett dolgozni. Később kutatómérnökként dolgozott az Autóipari Kutató Intézetben, mellette oktatott a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán. Fontos adalék, hogy a háború után édesapja vasboltját államosítva kisajátították, ezért új munkát keresve kitanulta és gyakorolta a játékkészítést. Szerencsére a gyűjteményben néhány ilyen kézműves játék is megmaradt.
 
Somfai Miklós

Miklós nemrég meghalt, és kívánságának megfelelően gyermekei: Beáta és Viktória, a mintegy 1000 darabos gyűjteményt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak, ellenszolgáltatás nélkül odaajándékozták. Néhány gondolat az általuk írt kísérőlevélből:

"Édesapánk elbeszélése alapján ő mindig is nagy érdeklődést mutatott a játékok és egyéb technikai érdekességek iránt, különösen érdekelték a mechanikai játékok és a társasjátékok. Ugyanakkor fontos volt neki, hogy ezeket a játékokat ne csak gyűjtse, hanem fejlesztő céllal használja is. Ennek következtében mi mint a gyerekei, valamint az unokái valódi mesevilágban nőttünk fel, de nem csak mi, hanem édesapánk barátainak gyerekei is nagyon sokat profitáltak. Gyakran megesett, hogy apukánk által szerzett külföldi játékleírások alapján anyukánk aktív közreműködésével ők maguk készítették el a játékokat.
Apukánk érdeklődése nagyon széleskörű volt, ennek következtében játékgyűjteménye nem korlátozódik csak a mechanikai és társasjátékokra, hanem mindenféle témájú játék megtalálható a gyűjteményében. Külföldi útjairól szuvenírként mindig játékokat hozott haza a család nagy örömére.

Gyűjteményében vannak:
- még a nagypapánk által gyártott papírmasé hegyek, várak, barlangok, és gipszfigurák,
- fa játékok
- lemezgyári, óraműves játékok az ötvenes-hatvanas évekből
- háború előtti és újabb társasjátékok,
- konstrukciós játékok: fa matador, fémépítő, jáva, stb.
- régi és új logikai játékok, türelemjátékok és ügyességi játékok
- régi és új járművek,
- modellek,
- kísérletező és oktató játékok,
- elektromos játékok, járművek
- és természetesen mindenféle sport és szabadtéri játékszerek."
 
A játékszerkedvelőknek elsősorban a technikai-játékok bősége okoznak örömöt, mert így a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteménye, a Karlócai- és a Szentiványi-gyűjteményeket kiegészítve ezzel a nagyon fontos területtel egészült ki. Miklós szeménél jobban, talán csak Öveges József Professzor szemei csillognának jobban...
 
Majercsik Krisztina
Játékszerek Anno
 
 

Forrás: Kiss Áron Magyar Játék Társaság, 2022. június 13.

emlékezet, gyarapodás, gyűjtemény, kiállítás, látogató, programajánló
2021-08-24 20:00
design, emlékezet, fénykép, gyűjtemény, iparművészet, tárgy
2021-03-08 07:00