EN facebook

Japán tárlat nyílik a pécsi Zsolnay Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2022-06-21 19:30

Lüszterlepkék és mázmadarak címmel időszakos kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Zsolnay Múzeum japán gyűjteményéből, a Zsolnay-japonizmus témakörben 2022. június 23-tól.


A Dénes Mirjam kurátor által összeállított tárlat a „Zsolnayak Japánjára” koncentrál: feltárja a gyár és a család gazdag japán tematikájú forrásait, bemutatja a „kölcsönzés”, „átértelmezés” és „újragondolás” folyamatait, és vázolja, hogyan formálta a gyár és vevőköre ízlésvilágát a japán művészet befogadása. A család gyára Magyarországon fontos szerepet játszott a kerámiaipar modernizációjában, nem csak követték, de bizonyos esetekben irányították is az új esztétikai trendeket. Az Európában zajló iparművészeti forradalom során újdonságként megjelenő japonizmust is aktívan tanulmányozták a gyár dolgozói, illetve a család, különösen Zsolnay Júlia is.


Az európai iparművészetet erősen inspirálta a 19. század közepén a nyugat felé fokozatosan nyitó Japánból érkező műtárgyak által közvetített japonizmus. A japán művészeti alkotások nyugati szem számára szokatlan kompozíciói, a nyugaton a középkor óta mellőzött síkbeli ábrázolás „frissessége”, az ecsettel „rajzolás” lendületes vonalassága, a kissé idegen színkombinációk, az ornamensek gazdag, gyakran halmozó használata, és persze a témaválasztás: a természetben, az egyszerűben, a hétköznapiban való szépség meglelése újféle esztétikai nézeteket kínáltak Európának.


A Janus Pannonius Múzeum Zsolnay Múzeumának gyűjteményében százszámra találhatunk olyan alkotásokat, amelyek egy része vélhetően, egy másik része viszont dokumentumokkal igazolhatóan közvetlenül, vagy közvetve Japánból merített inspirációt.

 


A tárlat június 23-től október 2-ig tekinthető meg a Zsolnay Múzeum (Pécs, Káptalan utca 2.) nyitvatartási idejében, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.


A tárlathoz kapcsolódóan a Művészetek Éjszakája program keretében, június 25-én Tillai Gábor tart tárlatvezetést, illetve a Zsolnay Múzeum udvarán tart koncertet japán hagyományőrző hangszereken Bakos Tünde és Fehér Krisztina.

 

Az udvarban továbbá A Magyar Origami Kör tart hajtogató workshopot, illetve tradicionális japán tárgyakat vásárolhatnak az érdeklődők.

interjú, múzeum, Perspektívák, virtuális
2022-01-14 17:00
gyarapodás, örökségvédelem, tárgy
2020-11-23 10:30