EN facebook

Izgalmas régészeti feltárás Tiszafüred külterületén

2021-04-08 18:00

2021 őszére tervez kiállítást a tiszafüredi Kiss Pál Múzeum, annak az egyedülállóan gazdag bronzkori tömegsír feltárásából előkerült leleteiből, amelynek régészeti feltárása 2020 őszén kezdődött Tiszafüred külterületén, egy hazai és nemzetközi kutatókból álló csoport tudományos feldolgozásával. 

 

Tiszafüred külterületén egy mezőgazdasági telephely munkálatai során, földmunkák következtében emberi maradványokra bukkantak 2020 augusztusában. A szükséges szerződések megkötése és az engedélyek beszerzése után szeptemberben vette kezdetét a feltáró munka. Már a kutatás elején megbizonyosodtak a szakemberek, hogy nemcsak egy szórványkoponyára, hanem egy korábbi temetkezés nyomaira leltek.

 

 

Forrás: Kiss Pál Múzeum 

 

A lelőhely a Majoros-halom III. elnevezést kapta, ugyanis korábban ismert és feltárt régészeti lelőhelyek veszik körbe: Ásotthalom, Fok-alja és Majoros-halom I-II. területek. Az 1960–70-es években, Dr. Kovács Tibor és Dr. Garam Éva régészek 1003 bronzkori és 1281 avar kori sírt tártak fel a Majoros-halom területen.

 

A tömegsírban talált emberi maradványok vizsgálata arra a kérdésre adhat választ, hogy van-e különbség a most megtalált, valamint a korábban feltárt temetőben nyugalomra helyezett bronzkori emberek életmódja és egészségi állapota között.

 

 

Forrás: Kiss Pál Múzeum 

 

A vizsgálati eredményeket igyekszik folyamatosan publikálni a múzeum. Számos Facebook poszt, valamint YouTube videó látható a régészeti feltárás munkálatairól.

 

A részletes kutatási beszámolót itt olvashatják. 

 

 

 

Forrás: Kiss Pál MúzeumSzoljon.hu

 

 

 

 

 

régészet, tárgy, természet, természettudomány
2021-04-02 07:00
gyűjtemény, örökségvédelem, régészet, természet
2021-03-25 19:15