EN facebook

Mamutmaradványokat találtak magyar régészek Ausztriában

LELET

2021-04-02 07:00

Különleges és ritka leleteket találtak Alsó-Ausztriában egy magyar régészeti magáncég, a Salisbury Kft. szakemberei. A körülbelül 15-16 ezer évvel ezelőtt használt felső paleolit vadásztelepen egy mamut feldolgozásának fázisait tárhatták fel. Emellett újabb részletek kerültek elő a fiatalabb őskőkorszakban élt ember korai szakaszának egy telepén az első Homo sapiens vadászokról.

 

A Salisbury Kft. szakemberei az osztrák A5-ös autópálya építését megelőző feltárás során egy fiatal mamut feldarabolt vázának maradványaira bukkantak. A munkálatok még 2017 nyarán kezdődtek Drasenhofen határában, a Tännau nevű határrészben. A közel húsz fős csapat az addig elvégzett feltárás során előkerült leltekből már sejtette, hogy egy felső paleolit vadásztelep húsfeldolgozásának maradványai bújhatnak meg a föld alatt. Előkerült ugyanis egy penge alapú kőeszköz, amivel őseink valószínűleg állatokat dolgoztak fel.

 

 

A legunikálisabb leletnek egy körülbelül négy-öt éves mamut feldarabolt vázának részletei számítanak. A csontok elhelyezkedéséből és a rajtuk lévő sérülések alapján a korabeli húsfeldolgozás menetét is meg tudtuk határozni, ami egyedülálló. Megállapítottuk, hogy a területen az utolsó glaciális maximum időszaka előtt, valamikor 15-16 ezer évvel ezelőtt élő emberek a levadászott állatot először nagyobb darabokra darabolták fel, majd a telepre csak a húsban gazdag töredékeket vitték be. Az itt hagyott csontokat, a koponya és a hozzá tartozó nyaki csigolyákat, az állkapcsot, az agyarakat, valamint az egyik combcsont töredékét teljesen húsmentesítették. A hosszúcsontokat az ízületi végződésüknél vágták el annak érdekében, hogy a benne lévő gazdag fehérjeforrásnak számító velőhöz hozzáférjenek – mondta Szilasi Attila, ásatásvezető régész.

 

 

Az ausztriai leletek arra utalnak, hogy a koponyával is hasonló módon jártak el: felfordították, majd a koponya alsó részét egy nagyobb ütőkővel felhasogatták és kinyitották, hogy ezáltal hozzáférjenek az agyvelőhöz. Ezt a mozzanatot jól mutatja a kinyitott koponyaalap mellett megtalált nagy mennyiségű néhány milliméteres nagyságú kvarc kőszilánk, amely az ütőkőből pattanhatott le.


A 2020. tavaszán kezdődött ásatáson Alsó-Ausztria egyik legkevésbe ismert és feltárt őstörténeti periódusa is életre kelt. A Salisbury Kft. régészei magasfeszültségű áramkábelek tartóoszlopainak alapjánál végeztek megelőző feltárást, ahol meglepődtek, amikor paleolit vadászok nyomaira bukkantak. Ennek a korszaknak a leletei viszonylag ritkák Ausztriában.

 

 

Az aurignaci kultúra korai szakaszának egy telepe került itt elő, ami a fiatalabb őskőkorszakban élt ember korai szakaszáról tanúskodik. A feltárt leletek a felső- paleolitikum vadászainak mindennapjairól mesélnek, de a régió első Homo sapiens vadászainak megjelenésének nyomait is őrzik. Fantasztikus eredmény a paleolit vadászok vágóhídjának felfedezése is – közölte Hoffmann József régész, a Salisbury Kft. tulajdonos-ügyvezetője.


A feltárt terület egyik másik szakaszán egy langobárd temető, a germán népek közé tartozó népcsoport három sírját találták meg. Az innen előkerült csontok antropológiai vizsgálata jelenleg is zajlik, ám az első megállapítások alapján a kutatók egy 15-16 éves, egy 22-23 éves és egy 50-59 nő csontvázát találták meg.

 


A Salisbury Archaeology a régészet és műtárgyvédelem terén Európa meghatározó vállalkozása. Nemzetközi cégcsoportként számos országban a régészeti munkák valamennyi fázisához, valamint az örökségvédelem egyéb területeihez kapcsolódva, a legkorszerűbb technológia segítségével nyújtunk szolgáltatásokat. Preventív régészeti lelőhelyfelderítés (geofizikai vizsgálatok), klasszikus régészeti feltárások, de részt vesz annak társadalmi hasznosulásában is. Csatlakozott egy közelmúltban indult osztrák kutatáshoz is, amelynek célja összegyűjteni és feldolgozni a paleolit korszakhoz kapcsolódó lelőhelyeket, terepbejárásokat, leleteket, szórványleleteket Alsó-Ausztria területén. A több évig tartó kutatás eredménye várhatóan egy nemzetközi szinten is hiánypótló monográfia lesz.

További információ: https://salisbury.hu/egyedi-leletekre-bukkantak-a-magyar-regeszek-ausztriaban/

 

 

Még több és folyamatosan frissülő híreket, információkat találsz magyarországi és külföldi munkáinkról megújult weboldalunkon: salisbury.hu

 

műhely, régészet, téma, természettudomány
2021-03-27 18:00
Az év múzeuma, gyűjtemény, helytörténet, muzeológia, Pulszky Társaság, természettudomány
2020-10-07 20:00