EN facebook

Ilyen volt a kismúzeumok idei szakmai napja Kiskunhalason

BESZÁMOLÓ

Ebben az évben, október 19-én a kiskunhalasi Thorma János Múzeum adott otthont a Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozata őszi szakmai napjának, mivel 2021-ben a halasi múzeum nyerte el a Poroszlai Ildikó-emlékplakettet.

 

A megjelent vendégeket Szakál Aurél múzeumigazgató köszöntötte, majd Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere fejezte ki örömét azért, hogy jelenlétükkel ilyen sokan megtisztelték a rendezvényt. Őt Dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője követte a köszöntők sorában, akihangsúlyozta, milyen fontos szerepet játszanak a kismúzeumok a lokális közösségek életében. Dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság elnöke köszöntőjében elismerően szólt a 23 éve működő Kismúzeumi Tagozat munkájáról.


Ezután a tagozati díjak átadása következett, amelyet Dr. Bathó Edit tagozatvezető, Vidák Tünde, Gócsáné Dr. Móró Csilla, Dr. Vicze Magdolna, a vezetőség tagjai, valamint Dr. Pálóczi Horváth András régész adott át a díjazottaknak.


A Kismúzeumi Tagozat ebben az évben már a 17. alkalommal adta át a Poroszlai Ildikó Emlékplakettet annak a kismúzeumnak, amelyik évek óta kiemelkedő muzeológiai tevékenységet végez. Ez alkalommal a tagozat elnöksége a Hevesi Helytörténeti Gyűjteményt találta méltónak a díj elnyerésére. Az emlékplakettet, a díszes oklevelet és virágcsokrot Gyimesiné Gömöri Ilona igazgató asszony vette át. 


A Kismúzeumi Tagozat 2022-ben két új díjat is alapított. A Gönczi Ferenc életműdíjjal Forgó Géza történész-könyvtáros, a makói József Attila Múzeum munkatársának több évtizede nagy elkötelezettséggel végzett, kiemelkedő szakmai munkáját ismerték el.

 

A Pro Servitio Museorum Parvorum – A Kismúzeumok Szolgálatáért díjat pedig hárman vehették át kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként: Farkas Edit, a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója, Harangozóné Tóth Éva, a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum múzeumpedagógusa és Börcsök Attila, a makói József Attila Múzeum gyűjteménykezelője.

 

 

A szakmai nap fő témája A kismúzeumok és a válság volt, ezért az előadások is ehhez a témához kapcsolódtak.

 

Elsőként Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes-államtitkár tartotta meg előadását a Kismúzeumok a válság idején címmel, amely során szólt a kismúzeumok mindenkori társadalmi szerepvállalásáról, az elmúlt években történt, kismúzeumokat is érintő jelentős fejlesztésekről, lehetőségekről, a jelenkori válsághelyzet körülményeiről, nehézségeiről és lehetséges megoldásairól.


Dr. Tóth Arnold, a Pulszky Társaság ügyvezető elnökének előadása Múzeumi válságkezelés Európában címmel a NEMO nemzetközi múzeumi konferencia tapasztalatairól szólt. Rendkívül tanulságos volt a nemzetközi és a hazai múzeumi adatok összehasonlítása.


Az előadók sorát Szakál Aurél, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója zárta, aki beszélt a halasi múzeum elmúlt években történt nagyszabású épület- és gyűjteményfejlesztéseiről, de felvázolta az intézmény 2023 januárjában bekövetkező szervezeti átalakítását is.


Az előadások után szakmai beszélgetés kezdődött az aktuális múzeumi problémákról, s azok várható megoldásáról.
Ezt követően a társaság a tiszti klub épületébe vonult, ahol közösen elköltötték a felszolgált ízletes étkeket. Ezután visszatértek a múzeumba, ahol a Szakál Aurél múzeumigazgató és Kollarits Gábor művészettörténész vezetésével megtekintették a Thorma Galériát, a Bay-gyűjteményt és a látványtárat.


Elmondhatjuk, hogy remekül sikerült a Kismúzeumi Tagozat szakmai napja Kiskunhalason. Köszönhető mind ez a kitűnő szervezésnek, a baráti fogadtatásnak és vendéglátásnak, a remek előadásoknak és a jó hangulatnak. Köszönjük Szakál Aurél múzeumigazgató úr és munkatársainak segítségét és szivélyes vendéglátását. A következő esztendőben a Hevesi Helytörténeti Gyűjtemény fogadja majd a Kismúzeumi Tagozat szakmai napját.

 


A beszámolót készítette Bathó Edit, a Kismúzeumi Tagozat vezetője.

díj, Pulszky Társaság, téma
2019-11-01 17:00
díj, muzeológia, múzeumtörténet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-11-11 18:00
díj, interjú, Pulszky Társaság, téma
2021-09-23 16:00